Kuidas hooldada ja valida keskküttesüsteemi?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu kohaselt säästab mingil viisil energiat 56 protsenti eestlastest.
Uuringu kohaselt säästab mingil viisil energiat 56 protsenti eestlastest. Foto: SCANPIX

Enamik küttesüsteeme olenemata vanusest vajavad vähemalt korra aastas põhjalikku kontrolli ning hooldust enne kütteperioodi algust. Sagedane katla puhastus tagab efektiivsuse ja väiksemad küttekulud.


OÜ Küttemeister tegevjuht Raul Härmi sõnul sõltub hästi toimiva küttesüsteemi efektiivsus peamiselt puhastamisest ning selle eluiga õigest paigaldusest ning hooldusest. «Kui katel on seest tahma ja tuhka täis, siis on ka küttekulud suured. Kui seadmed ei tööta nii nagu peavad, siis lüheneb seadmete eluiga, efektiivsusest rääkimata,» selgitas Härm.

Küttemeistri sõnul tuleb neil teha suhteliselt vähe eramaja korralisi hooldusi, pigem pöördutakse nende poole siis, kui ilmneb probleem. «Paljud inimesed ei pööra suurt tähelepanu oma küttesüsteemi tervisele vaid pöörduvad meie poole alles siis, kui mure on juba käes või kütmine on muutunud väga ohtlikuks või kulukaks,» rääkis Härm. «Põhjuseks on tavaliselt tahmast ummistunud katlad, kinnijäänud ringluspumbad ja regulerventiilid, ummistunud kaitseklapid, õhust tühjaks jooksnud paisupaagid jne,» lisas ta.

Reeglina on need probleemid küll lahendatavad aga tihti on juba liiga hilja ja osa seadmeid tuleb välja vahetada. «Näiteks kui ringluspump on sisse lülitatud ja ringi ei käi, siis on see vaid aja küsimus millal pump läbi põleb,» rääkis Härm.

«Samas peaks küttesüsteemis alati olema ka ohutusseadmed, mille korrasolekut tuleb kindlasti perioodiliselt kontrollida – nagu näiteks kaitseklapid ja kaitsetermostaadid. Juhul kui need puuduvad või ei ole töökorras, siis on reaalne oht, et katel võib piltlikult öeldes õhku lennata,» lisas ta.

Kütteseadmete spetsialisti sõnul on üks oluline teema ka tuleohutus ja pigitunud korstnad ning suitsukäigud. «Igal aastal kuuleme ülekütmise ja tuleohutusnõuete eiramise tõttu maha põlenud majadest. Hoolduse käigus on võimalik alles tekkivaid probleeme ennetada või juhtida kliendi tähelepanu valele kütmisele, tuleohtlikele seadmetele või vajadusele süsteemi täiustada. Hilisem fakti konstateerimine, et katel ja korsten on pigi täis, ei aita enam midagi,» selgitas ta.

Teine teema on Härmi sõnul küttesüsteemi soetamine ja usaldusväärse paigaldaja leidmine: «Enne valiku tegemist tasub hästi oma otsused läbi mõelda, konsulteerida erinevate küttesüsteeme müüvate firmadega ja siis osta nii seadmed kui ka paigaldus koos garantiiga ühest firmast.»

«Täna on turul palju nii nimetatud halturtšikuid ehk torumehi, kes lubavad kõik süsteemid valmis ehitada ja ilma probleemideta, aga kahjuks on tegelikkus hoopis teine,» lisas ta.

Probleemide ilmnemisel on Härmi sõnul tavaliselt need torumehed kadunud ja garantiist ei tasu rääkidagi. «Kui küttesüsteemi on ehitatud algusest peale valesti, siis ei aita ka hooldus ning süsteem tuleb ümber ehitada, mis teeb küttesüsteemi lõpuks veel kallimaks kui oleksite kohe tellinud paigalduse usaldusväärsest firmast,» lisas spetsialist.

Katla eluiga sõltub põhiliselt jällegi õigest paigaldusest. «Kui katel töötab oma õiges režiimis ning tehase poolt soovitatud tingimustes, siis on põlemine efektiivne, jahutus normis ja iga katel peab vastu vähemalt 10-15 aastat,» möönis Härm, ning lisas: «Küttekulu aga on sõltuvuses paljudest teguritest nagu näiteks küttesüsteemi efektiivsus, maja soojapidavus, välistemperatuur, sisetemperatuur, ventilatsioon jne.» Küttesüsteemi efektiivsus sõltub aga seadmete õigest valikust, katla efektiivsusest ning professionaalsest paigaldusest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles