Reinsalu: joobes juhtimise vähendamisel karistuse karmus rolli ei mängi

Nele-Mai Olup
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkomeeter
Alkomeeter Foto: Elmo Riig

Justiitsministeeriumi analüüsist selgus, et senine karistuspraktika pole joobes juhtimise vähendamisel olnud piisavalt tulemuslik.

Roolijoodikute arv on nii suur, et nende juhtumite menetlemine on politseile, prokuratuurile ja kohtule saanud liinitööks, kus oluline on menetluse kiirus ja standardlahendused, selgus justiitsministeeriumi pressiteatest.

«Joobes juhid on oma riskidelt ja vajadustelt kirju seltskord, kelle seast tuleks tulevikus paremini üles leida kõige probleemsemad juhid. Karistussüsteem tuleks ümber kohandada nii, et korduvrikkumisi senisest paremini ennetada,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu sõnul pole rahatrahv ega pikem karistusaeg joobes juhtimise vähendamisel tulemuslik vahend. «Karistused peavad olema proportsioonis teo raskusega ning need tuleb suunata eelkõige uute rikkumiste ennetamisele,» ütles Reinsalu.

«Kindlasti pole tegu olukorraga, kus üks lahendus sobib kõigile. Tulevikus peame võtma enam aega ja ressurssi suurema riskiga juhtide hindamisele, tõenduspõhiste programmide väljatöötamisele ja rakendamisele ning samuti alkoholismiravi karistussüsteemiga integreerimisele,» selgitas justiitsminister. 

Justiitsministeeriumi analüüsist selgus, et joobes juhtimise kordumise risk on kõige kõrgem nendel isikutel, kes on tabatud tugevas alkoholijoobes ning keda on viimaste aastate jooksul selle eest juba korduvalt karistatud.

Aastas tabatakse Eestis üle 6000 alkoholi või narkootikume tarvitanud sõidukijuhi, igapäevaselt jääb tabatud juhtide arv 10-30 piiresse, teatas justiitsministeerium.

Joobes juhtidelt konfiskeeriti möödunud aastal 153 sõidukit. Väärtegude puhul määratakse karistuseks peamiselt rahatrahv, kuritegude puhul vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles