Seitse viga, mille pärast trenn ei anna oodatud tulemust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treenida tuleb mõistlikult.
Treenida tuleb mõistlikult. Foto: Panther Media

RIMI personaaltreener Katrin Pärt räägib lähemalt seitsmest veast, mistõttu võivad looduses või treeningsaalis veedetud tunnid luhta minna.

Plaani puudumine ja teadmatus, kuidas oma kehatüüpi treenida

Kui soovid saavutada kindlat eesmärki, siis kõige tähtsam on plaani koostamine – ei ole mõtet minna niisama jõusaali ja loota, et küll soovitud tulemused varsti näha on.

Vaja on  plaani, mis vastaks treeningeesmärkidele – näiteks mida tahaksid saavutada kuue kuu jooksul?

Kui oled valmis treeningkava koostamiseks, peaksid mõtlema, milline treeningplaan on parim sinu kehatüübi jaoks. Mõttetu on kopeerida kellegi teise kava ja eeldada, et see mõjub sama efektiivselt.

Igaühe keha on individuaalne, mis reageerib toitumisele ja treeningule erinevalt. Seepärast peaksid selgeks tegema oma kehatüübi ja katsetama enda jaoks sobivaid kavasid. Arvestama peab sellega, et väga vähesed inimesed on selgesti eristatava kehatüübiga. Inimese kehatüübid on jagatud teaduslikult kolmeks: endomorf, ektomorf ja mesomorf.

Endomorf – iseloomulik on õunakujuline keha. Ta on lühikest kuni keskmist kasvu ning kaldub ülekaalulisusele. Naistel kipuvad rasvad ladestuma alakehale, peamiselt puusadele ja taljele, meestel kõhule ja ülaseljale. 

Ektomorf – loomulikult kõhna kehaehitus, kergelt poisilik figuur, kitsas puusa- ja õlaümbermõõt ning talje ei eristu eriti puusavööst. Raske lihasmassi kasvatada.

Mesomorf – iseloomulik liivakella kuju, nii naiselik kui atleetlik, laiad õlad, kitsad või õlgadega sama laiad puusad. Lihased hästi arenenud ilma suurema vaevata.

Liiga palju, liiga kiiresti ja puhkamata

Kui treeningud mõjuvad sulle hästi, siis võib treenimisest saada sõltuvus ja tunned, et rohkem on parem, ent see ei ole alati nii. Tehes liiga palju, liiga kiiresti ja veetes tunde treeningsaalis võib mõjutada ainevahetust negatiivselt. Üleväsimus võib anda kehale signaali, mis sunnib toitaineid ja rasva säilitama, et ellu jääda. Lisaks võib ületreenimine tekitada lihastes seisundi, kus energia puudumisel on ainus võimalus energiat saada lihaseid lagundades.

Keha vajab korralikku taastumist, et muutuda. Seepärast on puhkepäevad väga vajalikud. Taastumine annab lihastele võimaluse kohaneda ja muutuda, mis tähendab, et sa ei näe muutusi vaid füüsiliselt peegelpildist, vaid tunned ka oma sooritusvõimes.

Vale tehnika

Treenid küll korrapäraselt, aga kas su treeningtehnika on õige? Vale tehnikaga harjutusi tehes võib täielikult muutuda lihasgrupp, mida treenitakse. Katseta ja uuri enne, kui lähed jõusaali ja hakkad harjutust sooritama. Kui sa ei ole kindel, küsi abi professionaalilt, kes aitab alguses harjutuse tehnikat kontrollida.

Treenid mugavustsoonis või teed vaid harjutusi, milles juba oled tugev

Pole paremat tunnet, kui et oled milleski hea. Mugavustsoonis treenimine võib olla meeldiv, kuid see ei tekita kehas muudatusi. Kui eesmärk on näiteks kaalu kaotus või lihasmassi kasvatamine, on väga oluline muuta treeningud vaheldusrikkaks ja keha proovile panna. Kui Sa ei saa praegu mõne raske harjutusega hakkama, siis ära väldi seda, vaid kasuta selle harjutuse lihtsamaid variante.

Ainult isoleeritud harjutused

Isoleeritud harjutused koormavad vaid ühte või mõnda lihasgruppi. Igapäevaliigutustes aga kasutame mitut lihasgruppi korraga. Lisa harjutuskavva näiteks kükk ja väljaasted, mis koormavad mitut lihasgruppi ning panevad proovile koordinatsiooni ja tasakaalu. 

Ülesöömine

Ülesöömine on suurimaid vigu, mis võib takistada tulemuste saavutamist. On lihtne mõelda, et täna tegin raske treeningu ja võin lubada lisaks põhitoidule koogitüki või mõne muu maiustuse. Kui seda teha harva, siis ei juhtu midagi, aga kui selline harjumus välja kujuneb, siis suureneb märkamatult ka kalorite tarbimine.

Kui eesmärk on kaalu alandamine, siis peaksid kulutama veidi rohkem kaloreid, kui tarbid. Kõige lihtsam moodus on täita toitumispäevikut ja kõik söödu üles kirjutada – nii on võimalik analüüsida, milliseid toiduaineid peaksid vähem sööma ja milliseid oma menüüsse lisama.

Stress ja üleväsimus

Kõrge stressitase ja üleväsimus võivad samuti saada takistuseks tulemuste saavutamisel. Kui oled üleväsinud, ei taastu treeningutest ning suure tõenäosusega ei näe ka resultaati. Üleväsimus mõjutab ka treeningute kvaliteeti - sa ei jaksa anda treeningutel endast maksimumi. Treenimine, õige toitumine ja piisav ööuni (vähemalt seitse kuni kaheksa tundi) on üliolulised tulemuste saavutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles