Lihtsaid viise, kuidas vähendada suhkru tarbimist

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Liiga palju suhkrut söömine mõjub inimese tervisele laastavalt. See suurendab riski rasvuda, saada südamehaiguseid ja teisi tervisehäireid.

Maailma Terviseorganisatsioon ei soovita täiskasvanutel tarbida rohkem kui 25 grammi suhkrut päevas, kirjutab The Huffington Post. Kuid seda kogust on lihtne ületada – juba väike 33 cl Coca-Cola purk sisaldab 29 grammi suhkrut ning ka teistesse toiduainetesse, mis esialgu võivad tunduda tervislikud, on lisatud palju suhkrut. Tutvu nende nippidega, kuidas vähendada oma igapäevast suhkru tarbimist:

1) Vaata oma hommikukohv üle

Kui oled harjunud iga päev oma hommikukohvi sisse panema kaks lusikatäit suhkrut, siis ürita seda kogust iga päevaga vähendada. Võid näiteks proovida lisada suhkru asemel kaneeli, mis annab kohvile mõnusa meki ja säästab sinu tervist.

2) Loobu karastusjookidest

Kõik magustatud karastusjoogid sisaldavad väga palju suhkrut ja on tervisele ohtlikud. Nagu eelnevalt mainitud, sisaldab väike purk Coca Colat 39 grammi suhkrut, mis ületab päevast täiskasvanu normi. Karastusjookides olevad kunstlikud magusained tekitavad veel rohkem tahtmist magusat tarbida ning mõjuvad inimese kehale halvasti.

3) Enne poes käiku söö midagi tervislikku

Cornelli ülikoolis läbiviidud uuringust selgus, et kui sööd enne toidupoodi minekut midagi kerget ja tervislikku, näiteks õuna, siis ostad 25 protsenti rohkem puu- ja juurvilju kui tavaliselt. Mida vähem suhkrurikkaid asju sul kodus on, seda vähem sa neid ka tarbid.

4) Väldi poes magusalette

Poodi minnes koosta eelnevalt toidunimekiri ja väldi poes olles magusalette. Käi ainult nendes lettides, kus on tervislikud asjad ja jää oma nimekirjale kindlaks.

5) Leia uus lemmik maitseaine

Ketšup võib olla küll hea maitsega, aga selle üheks põhjuseks on asjaolu, et see sisaldab palju suhkrut. Kurb tõsiasi on see, et kui kastad oma toitu ketšupi sisse, siis teeb see sama välja, kui raputada mitu lusikatäit suhkrut oma toidu peale. Parem alternatiiv ketšupile on näiteks sinep.

6) Joo rohkem vett

Oled sa kindel, et sul on kõht tühi? Janu ja vedelikupuudus võivad tekitada tunde, et sa oled näljane. Kui tunned, et tahaksid süüa, siis joo enne klaas vett ja oota mõnda aega. Võib-olla sul ei olegi vaja süüa, vaid hoopis rohkem vett juua.

7) Söö viinamarju, mitte rosinaid

Kui sul on valida, siis vali värsked puuviljad kuivatatud puuviljade asemel. Kuivatatud puuviljad võivad küll olla vitamiinirikkad, aga sisaldavad rohkem kaloreid ja suhkrut. Näiteks sisaldab 2 dl viinamarju 15 grammi suhkrut ja ligikaudu 60 kalorit, aga 2 dl rosinaid 98 grammi suhkrut ja ligikaudu 500 kalorit.

8) Valmista ise salatikaste

Poes saadaval olevad salatikastmed sisaldavad tavaliselt väga palju suhkrut. Ise salatile kastme tegemine on uskumatult lihtne ja odav ning saad ise kontrollida suhkrusisaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles