Jaani kirik tähistab taastamise aastapäeva kontserdiga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Jaani kirik.
Tartu Jaani kirik. Foto: Margus Ansu

Täna tähistatakse Tartus 10 aasta möödumist Jaani kiriku taaspühitsemisest. Pühakoja taastamist on nimetatud ka Teise maailmasõja sümboolseks lõpuks Tartu linnas.

Tartu Jaani kirik hävis sõjapõlengus 1944. aastal. Püsti jäid üksnes müürid. Ulatuslike taastamistööde järel taaspühitseti kirik 29. juunil 2005. Tähtsündmuse aastapäevale on pühendatud kontsert-jumalateenistus, mis algab 1. juulil kell 17, teatas Jaani kirik.

Jutlustab peapiiskop Urmas Viilma ja kõlab soome helilooja Juhani Haapasalo uudisteose esiettekanne. Muusikutest teenivad kaasa Karmen Puis, Laili Jõgiaas (sopranid), Aivar Kaseste (tenor), Ivo Posti (kontratenor), Atlan Karp (bariton) jt.

Kiriku igapäevatöös annavad enim tooni seotus Tartu ülikooli ja kultuuriringkondadega. «Kuna täidame ka Tartu ülikooli kiriku funktsiooni, on Jaani kirik kodukirikuks paljudele EELK vaimulikele,» kinnitas EELK Tartu ülikooli Jaani koguduse abiõpetaja Triin Käpp, kelle sõnul sai sellest alguse ka idee kaasata teenistust läbi viima kõik EELK vaimulikud, kes on siinse koguduse liikmeks (kokku 14). Üliõpilaste ja akadeemilise taustaga inimeste hulk koguduse liikmeskonnas on märkimisväärne.

Jaani kiriku muusikajuhi Elke Undi sõnul tõstab jumalateenistuse muusikaprogramm esile Jaani kiriku ning hinnatud Tartu muusikaprofessionaalid. Keskseks heliteoseks on pidulikule sündmusele pühendatud Juhani Haapasalo uudisteos «Psalm 26», märkis Unt. Tema sõnul seob esinejatena kaasatud Vanemuise orkestrante ja lauljaid Jaani kirikuga pikaajaline koostöö. Lisaks Haapasalole kõlab teenistusel ka D. Buxtehude ja J. S. Bachi muusika.

Vahetult pidupäeva eel remonditi Jaani kiriku peaportaali ehisviil ja taastati uste viimistlus. Ilmastikumõjudele eriti vastuvõtliku ehisviilu lagunemine algas 2006. aastal pärast hoone taastamistööde lõppu. Suurematest investeeringutest ootab praegu oma järge kontsertorel. Jätkub ka Euroopas ainulaadsete terrakotaskulptuuride konserveerimine.

Tartu Jaani kirik on 14. sajandist pärinev tellisgooti stiilis pühakoda. Aktiivses vaimu- ja kultuurielu keskuses toimub aastas ligikaudu 300 mitmesugust kultuurisündmust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles