Saks: Tallinna järgmise aasta eelarve vastuvõtmine oli farss

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Saks.
Katrin Saks. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna volikogu endise aseesimehe, sotsiaaldemokraat Katrin Saksa arvates oli Tallinna järgmise aasta eelarve vastuvõtmine farss.

«Muidugi oli absurd ja seda näitas ka see, et ma ei ole näinud ühtegi eelarve lugemist, kus ei oleks küsimusi. Kuna tegelikult oli dokument lahti kirjutamata, siis ei osatud millegi kohta küsidagi,» ütles Katrin Saks BNS-ile antud intervjuus.

Ainuke õigustus sellisele eelarve menetlemisele oli Saksa sõnul püüd päästa linnale müügimaksust laekuvad summad.

«Riigi mäng müügimaksuga oli samuti jabur. Riik ei tohi omavalitsustega niimoodi käituda. Kui ta on vastu võtnud seaduse, mis annab müügimaksu kehtestamise võimaluse, siis ei saa sellele kohe tagasikäiku anda, kui pealinn selle kehtestab situatsioonis, kus omavalitsuste tulubaasi on kõvasti kärbitud,» leidis Saks.

Samas ei õigusta riigi käitumine Saksa arvates sellist eelarve vastuvõtmist ja on hea, et linnavalitsus peab nii lahtikirjutatud kulude kui investeeringute plaaniga volikokku tulema. «Esialgu oli eelnõusse sisse kirjuatud plaan jätta see linnavalitsuse pädevusse. Muidu tekiks küll küsimus, et milleks seda volikogu üldse vaja on? Võiks ju raha kokku hoida,» oli Saks linnavalitsuse esialgsest soovist nördinud.

Linna propagandakulud on Saksa sõnul küll suured, kuid siiski kordades väiksemad müügimaksust laekuvatest tuludest. «Seal on umbes kümnekordne vahe. Müügimaksu laekumiseks on prognoositud 250 miljonit, aga propagandakulu, see on mõnikümmend miljonit. Mina arvan ka, et need kulud peaks olema väiksemad, aga müügimaksu auku see ikkagi ei kataks,» põhjendas Saks müügimaksu vajalikkust.

Saksa sõnul on Tallinn võrreldes 2007. aastaga kaotanud 800 miljonit krooni aastas, mis tuleb nii töötuse suurenemisest kui ka omavalitsuste tulubaasi vähendamisest.

Tallinna 2011. aasta eelarve võeti kiirkorras vastu 9. septembril ja seda toetasid ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmed. 23. septembril võttis riigikogu vastu Reformierakonna fraktsiooni ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni algatatud kohalike maksude seaduse muudatuse, mis tühistab müügimaksu ja paadimaksu 1. jaanuarist 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles