Meistriliiga 17. voor: Tammeka ja Pärnu pelgavad tabelipõhja, Infonet kiusab taas Florat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnameeskond alistas Premium liiga 2. voorus Tartu Tammeka kodus 4:2.  Fotol vasakul kübaratriki löönud Taavi Laurits.
Pärnu linnameeskond alistas Premium liiga 2. voorus Tartu Tammeka kodus 4:2. Fotol vasakul kübaratriki löönud Taavi Laurits. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Euromängude vahel jätkatakse koduses jalgpallis ka Premium liigaga, kus on kavas 17. vooru kohtumised. Sedapuhku on vooru mängud venitatud koguni neljale päevale – reedel võõrustab liigatabelis tagantpoolt kolmandal kohal olev Tartu Tammeka punase laterna rolli langenud Pärnu Linnameeskonda, pühapäeval on aga vastamisi tabeli teine FC Flora ja neljandal kohal olev Infonet. Postimees toob mõlemad kohtumised otsepildis vaatajateni, lisaks lähevad laupäeval vastamisi Narva Trans ja tabelijuht Levadia. Esmaspäeval tõmbavad voorule joone alla Nõmme Kalju ja Paide ning Sillamäe Kalev ja Viljandi Tulevik.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Pärnu Linnameeskond

Reedel 3. juulil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Teises voorus peetud mäng Tammekaga oli Pärnu selle hooaja üks kõrghetki – kaotusseis pöörati teisel poolajal ründaja Taavi Lauritsa kübaratriki toel lõpuks 4:2 võiduks. Kolm kuud ja neliteist mängu hiljem on Pärnul aga tabelis selle võidu kõrval kirjas veel vaid üks võit ja kolm viiki ning eelmise vooru ootamatult kindel kaotus Paidele kukutas pärnakad tänavu avavooru järel teistkordselt tabeli põhja.

Paide vastu ei saanud mänguväliste kohustuste tõttu kaasa teha ei Rauno Tutk ega Karl Palatu ning selle tulemusel kärises otsekohe ka Pärnu kaitse, kui Paide löödud neljale väravale lisaks võinuks tulla veel teist sama palju. Ainsaks meetilgaks tõrvapotis oli Envar Lauteri lõpuminutite auvärav.

Tammeka näitas samal ajal südilt hambaid tiitlikaitsjale Levadiale, võideldes end kaotusseisust kaks korda viigini, kuid lõpuks viis Siim Luts iluväravaga kolm punkti ikkagi Tartust Tallinnasse. Vahepeal mitu lootusetult suureskoorilist sauna saanud Tammeka on kahes viimases kohtumises Infoneti ja Levadiaga märksa paremini mänginud, kuid nüüd tuleb tartlastel korralikud esitused ka punktideks vormida. Pärnu võidu korral ähvardab Tammekat oht langeda liigatabelis suisa viimaseks, mida pole nendega tänavu seni veel juhtunud – praegu on nii Tammekal kui ka Paidel 11, tabeli viimasel real oleval Pärnul 9 punkti.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Pärnu linnameeskonnas tehakse kindlasti palju õigeid asju ja tegemist on sisuka vastasega, aga ma usun meie meeskonna paremusse. Esimeses kohtumises nendega oleksime pidanud mängu oma võimaluste pealt kiirelt ära lõpetama, kuid lasime nad kontrate pealt mängu tagasi ja nii saime kirja valusa kaotuse, mida pole unustatud. Kutsun kõiki staadionile omasid toetama, sest mängitakse ikkagi kogu Tartu eest!»

Tammeka poolkaitsja Tauno Tekko: «Muidugi on tunne enne mängu Pärnuga pisut erilisem, sest olen Pärnus üles kasvanud ja enamiku Linnameeskonna mängijatega koos mänginud. Esimese ringi omavahelises kohtumises pidime paraku tunnistama suvepealinlaste paremust. Haavade parandamiseks tuleb Tamme staadionil kindlasti võit võtta. Tabeliseis meid ei rahulda ja teame, et väga oluline mäng on tulemas. Soovime, et publik tuleks reede õhtul meile appi. Võit tuleb võtta kasvõi tati ja tahtejõuga!»

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Viimane mäng Paidega näitas, et Pärnu Linnameeskonna areng on toimunud ka palliga mängus ja rünnakute ülesehitamisel. Oleme jälle teinud sammu edasi võistkonna arengus. Järgmises etapis on vaja lisaks ründemängule ka kaitsemäng uuesti tasakaalu saada, sest võrreldes hooaja algusega asetseme väljakul kõrgemal ja seoses sellega on ka võistkonna kaitseülesanded muutunud. Rõõm on näha võistkonda arenemas ja iga punkt, mis me teenime, on boonus.»

Pärnu vasakkaitsja Siim Mäeots: «Eelmine mäng Tartuga õnnestus meil võtta dramaatilises mängus kolm punkti. Ka seekord ei lepi me vähema kui kolme punktiga. Meeskond on väga motiveeritud ja tahtmist täis ning valmis võidu järele minema.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora - Infonet

Pühapäeval 5. juulil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

FC Flora maandas pärast allajäämist Nõmme Kaljule ja šokk-kaotust Narva Transile pingeid sellega, et eelmises voorus alistati võõrsil 2:1 vana vihavaenlane Sillamäe Kalev. Florakatel ei jäänud küll palju puudu, et raskelt kätte võidetud kaheväravaline edu oleks viimase paari minutiga maha mängitud, kuid lõpuks toodi Ida-Virumaalt siiski koju kolm tähtsat punkti.

Flora sai eurosarjas üle pika aja võidu. FOTO: Jaanus Lensment
Flora sai eurosarjas üle pika aja võidu. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Paraja üllatuse valmistas Flora neljapäeval, kui Euroopa liiga esimese kvalifikatsiooniringi avamängus seljatati tänu Maksim Gussevi väravale 1:0 Makedoonia tippklubi Rabotnički. Mängugraafik on tabelis teisel kohal oleval Floral seega äärmiselt tihe ja Infonetil nii võimalus neid nõelata. Kindlasti tahab Infonet Florale kätte maksta ka teises voorus saadud kaotuse eest, mis läheb Eesti jalgpalliajalukku Nikolai Mašitševi «särgiskandaaliga».

Mullu suutis Infonet Floralt kaks korda punkte röövida ning tahab seda kindlasti teha ka pühapäeval, et vahet kolme punkti sisse mahtuva esikolmikuga mitte liialt suureks lasta. Praegu lahutab teisel tabelireal olevat Florat ja neljandal kohal olevat Infoneti viis punkti. Eelmises voorus oli Infonet 3:0 parem Narva Transist ning selles kohtumises taas jala valgeks saanud Jevgeni Harin nimetati ka Premium liiga juunikuu parimaks mängijaks.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Vastased teavad üksteist hästi, mistõttu midagi uut selles mängus oodata ei tasu. Mõlemad meeskonnad mängivad ründavat jalgpalli ning see peaks fännidele meeldima. Meie eesmärgiks on vahet esikolmikuga vähendada ning seetõttu mängime vaid võidule!»

Infoneti poolkaitsja Aleksandr Dmitrijev: «Mäng Floraga on sama tähtis kui ka kõik ülejäänud mängud. Meistrivõistlused on näidanud, et kõik on võimelised nii võitma kui ka kaotama. Võit on vajalik aga meile mõlemale. Tabelis on kõik üksteisele lähedal, mistõttu peame võitma, et tõusta kõrgemale. Samuti ei tohi me anda võimalust vastasel punktidega eest ära minna. Loodan, et pühapäev on meie päev!»

Narva Trans – Tallinna Levadia

Laupäeval 4. juulil kell 20.00 Narvas Kreenholmi staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV2.

Levadia kerkis endalegi pisut ootamatult eelmise vooru järel tabelijuhiks, sest Nõmme Kalju pidi tunnistama Viljandi Tuleviku paremust. Hooaega kesiselt alustanud, kuid nüüd esmakordselt tabeli tippu tõusnud Levadia on võitnud viimased kuus mängu ning löömatuna püsitakse juba enam kui kaks ja pool kuud.

Pole seega ime, et Levadia juhendaja Marko Kristal pärjati ka Premium liiga juunikuu parima treeneri tiitliga. Eelmises voorus tuli võit Kristali kunagise tööandja Tartu Tammeka vastu siiski üsna raskelt, sest tartlased tulid kaks korda kaotusseisust välja, enne kui Siim Lutsu iluvärava nende vastupanu lõplikult murdis. Tabelis punktiga Florat ja kahe punktiga Kaljut edestav Levadia pidas oma euromängu kolmapäeval, kui Meistrite liiga esimeses kvalifikatsiooniringis viigistati võõrsil 0:0 Põhja-Iirimaa meistri FC Crusadersiga.

Marko Kristal on Levadia hooaja alguse sandist seisust välja toonud. FOTO: Toomas Huik
Marko Kristal on Levadia hooaja alguse sandist seisust välja toonud. FOTO: Toomas Huik Foto: SCANPIX

Kristal jäi pärast kohtumist rahule küll tulemuse, ent mitte mängupildiga. Selle parandamiseks avaneb võimalus juba pühapäeval ning Levadial on hooaja algusest Transiga ka võlg klaarida, sest teises voorus näppasid piirilinlased tiitlikaitsjalt mängu lõpu eel tänu Vitalijs Zilsi viigiväravale kaks punkti. Viimases voorus jäi Trans 0:3 alla Infonetile ning on senise hooajaga omandanud ettearvamatu meeskonna kuulsuse, kuna suudetakse võita liidreid Kaljut ja Florat, ent samas kaotada näiteks Paidele.

Transi peatreener Nikolai Toštšev: «Pärast kahetsusväärset kaotust võõrsil Infoneti vastu tahame ennast rehabiliteerida. Laupäeval on kooseisus tagasi kolm mängijat, kes eelmise mängu pidid mängukeelu tõttu vahele jätma. Anname endast kõik, et võita!»

Transi poolkaitsja Marek Kaljumäe: «Läheme mängule võidumõtetega ja eesmärgiks on saada tabelisse 3 punkti juurde, et esiviisikuga vahet vähendada!»

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Mängus Narva Transiga on meil kaks märksõna – kiire taastumine euromängust ning oma võimaluste realiseerimine. Narva Trans näitab sellel hooajal sisukat mängu ja ühelgi vastasel pole nendega kerge, eriti veel nende oma koduplatsil. Valmistume väga tõsiseks võitluseks ning läheme idapiirile eesmärgiga kolm punkti koju tuua. Tabeliseis on väga põnev ning iga punkt kulla hinnaga.»

Levadia ründaja Ingemar Teever: «Peame kiiresti taastuma mängust Crusadersiga ja pikast reisist Põhja-Iirimaale. Trans on alati südikas vastane. Peame suutma võimalusi luua ja need realiseerida, siis jõuame ka soovitud tulemuseni.»

Nõmme Kalju – Paide Linnameeskond

Esmaspäeval 6. juulil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Esimeses omavahelises mängus võitis Kalju Paidet kindlalt 3:0 ja ka liigatabelis ollakse eri otstes, mis peaks justkui viitama Kalju kindlale koduvõidule. Ent Kalju on viimase paari kuuga näidanud end väga ettearvamatust küljest, mida kroonis eelmise vooru 0:1 kaotus Tulevikule.

Mäng Tulevikuga osutus Kaljule järjekordseks pettumuseks. FOTO:
Mäng Tulevikuga osutus Kaljule järjekordseks pettumuseks. FOTO: Foto: Marko Saarm

Teisalt suudeti neljapäeva õhtul lõhata Euroopa liiga esimese kvalifikatsiooniringi avamängus üllatuspomm, kui võõrsil oldi tänu Ats Purje väravale 1:0 paremad Kasahstani tippklubist Aktobest. Koduliigas on Kaljul muretsemiseks siiski märksa rohkem põhjust, kuna unelmate alguse järel on viimasest seitsmest liigamängust kaotatud koguni viis (!). Võrreldes eelmise mänguga saab meeskonda taas juhendada peatreener Sergei Terehhov, samuti on tagasi mängukeelu all olnud Jorge Rodrigues ja Artjom Dmitrijev ning isiklikel põhjustel Tuleviku-mängust eemale jäänud Alo Bärengrub.

Teisalt ei saa Terehhov ka põhimeestele pika reisi järel kuigivõrd puhkust lubada, sest hooaja senine käik on näidanud, et liigne vangerdamine koosseisuga võib Kalju mängu täielikult halvata. Paide ihkab kindlasti kättemaksu nii teises voorus kui ka karikafinaalis saadud kaotuse eest. Hooaega kohutavalt alustanud meeskond on viimastes voorudes lõpuks oma mängu käima saanud ning neljast viimasest kohtumisest on võidetud kolm, viimati näidati 4:1 lõppskooriga võimu Pärnu vastu. Lustida said paidekad ka Eesti karikasarjas, kus löödi Rahvaliiga meeskonnale JK Raudteetöölised koguni 31 väravat ning nii Sander Sinilaid kui ka Sander Rõivassepp said mõlemad protokolli enda nimele koguni üheksa tabamust.

Sillamäe Kalev – Viljandi Tulevik

Esmaspäeval 6. juulil kell 19.00 Sillamäe Kalevi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Teises voorus oli Kalev mulkide jaoks veel liiga kõva pähkel ja Viljandist naasis mullune hõbedameeskond kodulinna 2:0 võiduga, kuid Tuleviku peatreener Aivar Lillevere on pannud oma noore meeskonna mängima taktikaliselt tarka jalgpalli ning seda kroonis eelmises voorus saadud 1:0 võit tol hetkel liigat juhtinud Nõmme Kalju üle.

Sander Posti (nr 5) hiilgav kaitsemäng vedas Tuleviku eelmises voorus Kalju vastu võidule. FOTO:
Sander Posti (nr 5) hiilgav kaitsemäng vedas Tuleviku eelmises voorus Kalju vastu võidule. FOTO: Foto: Marko Saarm

Võidu võti oli Tuleviku noorte keskel veteranina mõjuva keskkaitsja Sander Posti enesekindel mäng ning Posti näol on Tulevikul olemas ka mänguline liider, kellega asendada Flora ridadesse siirdunud ründajat Joonas Tamme. Sillamäe vastu võib debüüdi teha ka hooaja teiseks pooleks Florast laenuks saadud ründaja Martin Kase.

Tänavu hüplikult mänginud ja eelmises voorus kodus Florale alla jäänud Sillamäe loositi Euroopa liigas vastamisi eeldatavalt tugevaima vastase Spliti Hajdukiga, kuid Sillamäe suutis kodus Horvaatia kuuekordse meistri vastu välja võideldud 1:1 viigiga pakkuda paraja üllatuse. Meeskonda võivad lisaks motiveerida ka värske täienduse Giorgio Russo senine hea mäng ning uue peatreeneri Deniss Ugarovi tehtavad muudatused – nii on lisaks viigile Hajduki vastu võimalik Ugarovi-ajastu plusspoolele kanda ka Nõmme Kalju alistamine. Üle pika aja on Sillamäel tekkinud ka algkoosseisu kohtadele eluterve konkurents kõrgest klassist mängijate vahel, mille heaks näiteks on seniste põhimeeste Aleksandr Dubõkini ja Daniil Ratnikovi põhikoosseisust välja jäämine.

Tuleviku mängiv president Raiko Mutle: «Viimane suurvõit Kalju üle on üks nendest hetkedest, mille nimel amatöörid tööd teevad. See oli superemotsioon. Kuid see ei anna meile nüüdseks Sillamäe mänguks mingit eelist, küll aga teadmise, et meis on olemas see potentsiaal. Saame ka lõpuks näha, kuidas uus ründaja Kase meie mänguplaani sobib.»

Tuleviku keskkaitsja Ragnar Piir: «Emotsionaalne võit on selja taga ja ees ootamas uus katsumus Ida -Virumaal. Teame, et kõik on võimalik ja läheme töönädala alguses Sillamäele punktide järele.­»

Liigatabel:

  1. FC Levadia 35 punkti
  2. FC Flora 34 p
  3. Nõmme Kalju 33 p
  4. FC Infonet 29 p
  5. Sillamäe Kalev 27 p
  6. Narva Trans 19 p
  7. Viljandi Tulevik 18 p
  8. Tartu Tammeka 11 p
  9. Paide Linnameeskond 11 p
  10. Pärnu Linnameeskond 9 p

Viimase 5 mängu vormitabel:

  1. Levadia 15 punkti
  2. Flora 9 p
  3. Trans 9 p
  4. Paide 9 p
  5. Infonet 8 p
  6. Kalju 6 p
  7. Sillamäe 5 p
  8. Pärnu 4 p
  9. Viljandi 4 p
  10. Tammeka 3 p

Vaata 14. vooru kõikide kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles