Ida-Aafrika riikide juhid arutavad 6. juulil Burundi kriisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametis oleva Burundi presidendi Pierre Nkurunziza vastu protesteerivad meeleavaldajad
Ametis oleva Burundi presidendi Pierre Nkurunziza vastu protesteerivad meeleavaldajad Foto: SCANPIX

Ida-Aafrika riikide ühenduse (EAC) juhid kohtuvad 6. juulil Tansaania pealinnas Dar es Salaamis, et arutada Burundis vältava poliitilist kriisi.

«Riigipead annavad hinnangu riigis valitsevale olukorrale,» ütles viieliikmelise EAC pressiesindaja Owora Othieno.

Riigis toimusid esmaspäeval kohalikud ja parlamendivalimised hoolimata ÜRO üleskutsest valimised edasi lükata. Neljapäeval teatasid ÜRO valimisvaatlejad, et valimised leidsid aset pinevas poliitilises kriisis ja hirmuõhkkonnas.

Burundi presidendi Pierre Nkurunziza otsus kahe ametiaja järel veel kord presidendiks kandideerida vallandas juba kaks kuud kestnud protestid, tuues kaasa riigipöördekatse ja põgenikekriisi. Naaberriikidesse on põgenenud umbes 144 000 inimest.

Liidrid kohtusid ka 31. mail, ent Nkurunziza sel istungil ei viibinud. Praeguseks pole selge kas ta kavatseb osaleda 6. juuli kohtumisel.

Parlamendivalimiste tulemusi pole veel avaldatud, kuid riigi endine koloniaalvõim Belgia andis mõista, et ei kavatse tulemust tunnistada. Rahvusvahelist survet avaldavad ka Ühendriigid, kes ärgitasid 15. juulile kavandatud presidendivalimiste edasilükkamisele.

EAC-sse kuuluvad Burundi, Keenia, Rwanda, Tansaania ja Uganda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles