Donald Trump põletab ärisildu: Mis hind on terve riigi vägistajateks nimetamisel?

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: DOMINICK REUTER/Reuters

Kinnisvaramagnaadi Donald Trumpi otsus kandideerida USA presidendiks on toonud talle presidendikandidaadina siiani edu, kuid läinud palju maksma ettevõtjana.

Trump on tõusnud 12-protsendilise toetusega vabariiklaste presidendikandidaatidest teisele kohale. Presidendiks saamise võidujooksu juhib endine Florida kuberner Jeb Bush 19 protsendiga. Uuringud näitavad, et Trumpi toetus on tõusnud tema presidendiks kandideerimise avaldusest saadik üheksa protsenti.

Presidendikandidaadi toetusest hoolimata kaotab miljardärist vabariiklane ja telenägu järjest ärisuhteid, kuna tegi solvava avalduse mehhiklaste kohta. «Kui Mehhiko saadab meile enda inimesi, ei saada nad parimaid. Nad saadavad inimesi, kellel on palju probleeme. Nad toovad narkootikume. Nad toovad kuritegevust. Nad on vägistajad ja mõned, ma oletan, on head inimesed,» sõnas Trump avalikus pöördumises. See on toonud kaasa avalikkuse suure pahameele.

The Wrap avaldas kolmapäeval loo, mille hinnangul on presidendikandidaat kaotanud juba ligikaudu 50,5 miljonit dollarit. Kaubanduskett Macy’s katkestas Trumpiga suhted ja loobus tema rõivakollektsioonist. Ringhäälinguorganisatsioon NBC teatas, et Trump ei või enam juhtida saadet «The Celebrity Apprentice». Madratsifirma teatas, et loobub oma Trumpi kaubamärgiga toodetest. Ameerika hispaaniakeelne telekanal Univision ning NBC loobusid Trumpile kuuluva organisatsiooni Miss Universumi iludusvõistluste ülekannetest, sealhulgas «Miss USA» näitamisest. Lisaks on iludusvõistlusest astunud kõrvale kuulsad õhtujuhid. The Wrap’i arvestuste järgi on Trump kaotanud 3,2 miljonit dollarit Macy’s konflikti tõttu, 14,8 miljonit dollarit iludusvõistlustega seoses ja 32,5 miljonit telesaate «Celebrity Apprentice» ärajäämisel.

Kindlalt on aga keeruline öelda, kui palju on konfliktid läinud Trumpile maksma, kuna tema väärtuse üle on palju vaidlusi. Kui ta teatas eelmisel kuul presidendiks kandideerimisest, avaldas ta dokumendi, mis hindas ettevõtja väärtust umbes üheksale miljardile dollarile. Ajakiri Forbes polnud sellega nõus, hinnates Trumpi brändi väärtust 125 miljonile ja Trumpi hotellide juhtimistasusid 128 miljonile dollarile. 

Ka New Yorgi linn on lubanud üle vaadata oma koostöölepingud kinnisvaramagnaadiga. «Trumpi kommentaarid ei esinda kaasatuse ja avatuse väärtuseid, mis iseloomustavad meid kui newyorklasi,» sõnas linnapea Bill de Blasio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles