Uiguuride olukorra pärast pahased türgi rahvuslased ründavad hiinlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi rahvuslased eile Ankaras Hiina saatkonna ees peetud meeleavaldusel.
Türgi rahvuslased eile Ankaras Hiina saatkonna ees peetud meeleavaldusel. Foto: AFP/SCANPIX

Hiina hoiatab oma Türki reisivaid kodanikke selle eest, et viimasel ajal seal toimunud Pekingi-vastaste meeleavalduste ning Istanbulis hiina turistide ja restoranide vastu korraldatud rünnakute pärast.

5. juulil Hiina välisministeeriumi kodulehele pandud teate kohaselt on viimasel ajal Türgis aset leidnud mitmeid Hiina valitsuse vastaseid meeleavaldusi. «Absoluutselt ärge minge lähedale või filmige neid proteste ning minimeerige suurimal määral väljas tegevusi, kui olete üksi,» teatas see hoiatus.

5. juulil Ankaras Hiina saatkonna ees toimunud türgi rahvuslaste meeleavaldus uiguuride toetuseks. Foto: Scanpix
5. juulil Ankaras Hiina saatkonna ees toimunud türgi rahvuslaste meeleavaldus uiguuride toetuseks. Foto: Scanpix Foto: ADEM ALTAN/AFP

Hiina ja Türgi suhteid on pingestanud viimasel ajal Türgi meedias ilmunud teated selle kohta, et Xinjangi provintsis elaval uiguuri vähemusel ei lasta praegu käiva ramadaani ajal järgida oma usukombeid ja paastuda nagu moslemitele kohane.

Pekingi avaldus tuli samal päeval, kui türgi marurahvuslased ründasid Istanbulis korea turiste, keda nad ekslikult hiinlasteks pidasid.

5. juulil põletasid türgi rahvuslased uiguuride toetuseks ka Istanbulis Hiina konsulaadi ees Hiina Rahvavabariigi lippu. Foto: Scanpix
5. juulil põletasid türgi rahvuslased uiguuride toetuseks ka Istanbulis Hiina konsulaadi ees Hiina Rahvavabariigi lippu. Foto: Scanpix Foto: OZAN KOSE/AFP

1. juulil rünnati Istanbulis aga hiina restorani, mis tegelikult kuulub Türgi kodanikule ja kus on ka palgal üks tagakiusatud uiguuri vähemusest kokk.

Ankara võimud on selle pärast muret avaldanud. Samuti lubas Türgi valitsus möödunud reedel, et nende riigi uksed on avatud uiguuridele, kes põgenevad tagakiusamise eest Hiinas. Tõenäoliselt pingestavad need avaldused Pekingi ja Ankara suhteid.

Uiguurid on turgi keelkonna keelt rääkiv ja valdavalt moslemiusku rahvus. Maailmas elab üle kümne miljoni uiguuri, neist suurem osa Hiinas Xinjangi provintsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles