Inimeste vananemiskiirus võib erineda kuni kolm korda

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tosina aasta vältel pea tuhandet Uus-Meremaa elanikku jälginud töörühm järeldab 18 erineva biomarkeri põhjal, et osa inimestest näib vananevat bioloogilises mõttes enam kui kaks korda kiiremini kui kronoloogiliselt.

Uurimuses võeti vaatluse alla 954 aastatel 1972-1973 Uus-Meremaal Dunedini linnas sündinud inimest, kirjutab ERRi teadusportaal.

Iga uurimisalune lasi alates 26. eluaastast regulaarselt kontrollida 18 biomarkerit, mida on seatud eelnevates töödes vastavusse bioloogilise vanusega, näiteks vererõhku, silmapõhja veresoonte laiust, kopsumahtu, kehamassiindeksit, telomeeride pikkust, hammaste üldist seisundit ja vaimset võimekust.

Duke'i ülikooli töörühm leidis, et kuigi enamiku uurimisaluste vanus jäi 38-39 piirimaile, mis oli nende kronoloogilise vanusega suhteliselt heas vastavuses, vananes mõni katsealune kaks-kolm korda kiiremini. Ühel äärmuslikumal juhul ulatus katsealuse bioloogiline vanus isegi 61 eluaastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles