Analüütik kinnisvaraturu hinnalangusesse ei usu

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütik Tõnu Toompark
Analüütik Tõnu Toompark Foto: Peeter Langovits

Kuigi maa-ameti info näitab juunis kinnisvaraturu kaheprotsendist hinnalangust, siis turu langust see siiski ei tähenda, ütles Adaur OÜ juht, kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Ta ütles, et kuigi maa-ameti andmed on väga head, on vaja eristada kahte asja – kinnisvara hinda ja väärtust. Hinda mõjutab juba seegi, kui on tehtud kalli hinnaga kinnisvaraga tehinguid, mis viivad ka tehingu hinda üles.

«Siin on see asi, et on tehtud tehingud kahe kalli kesklinna korterelamuga, mis on keskmist hinda kergitanud, aga väärtust pole muutnud,» sõnas analüütik. Nüüd on need korterelamud statistikast kadunud, mis vähendab ka keskmist hinda.

Teine asi on see, et ühe kuu lõikes on Tallinna hinnastatistika väga hüplik. «Ühe kuu baasil ei maksa liiga palju järeldusi teha,» leidis Toompark.

Mõjutab ka see, et 2014. aasta alguses tehti palju arendusprojekte. Nood korterid on jõudmas asjaõigustehinguteni, mis muudab tehingute struktuuri kallinemise suunas.

«Väärtus on samal tasemel kui aasta tagasi või pisut keskinud. Langust ei julge küll öelda,» märkis Toompark. Väärtuse mõttes pole kõige olulisem, mida hind teeb – see on hinnang, mis põhineb kõhutundel, hindadel ja faktidel.

Ning kuna turul jätkub nii ostjaid kui nõudlust, siis mingit langust näha ei ole. Ohumärk oleks see, kui langemas oleksid nii tehingute hind kui arv.

Toomparki sõnul pole ka ette näha, et kinnisvarast hakataks pagema – hinnad ja väärtus on kõrgel, kuid intress all.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles