Loodusega allergiate vastu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiast tekkinud nohude ja põletike käes kannatavad miljardid inimesed. Seni pole aga universaalset ravimit suudetud leida.
Allergiast tekkinud nohude ja põletike käes kannatavad miljardid inimesed. Seni pole aga universaalset ravimit suudetud leida. Foto: Panther Media / Scanpix

Kaunis kevadsuvi on oma õiterohkusega muutunud paljudele inimestele tilkuva nina ja allergiliste reaktsioonide sünonüümiks. Apteegist leiab allergiatele leevendust, kuid allergiaravimitel on mitmeid kõrvatoimeid. Paljud ei tea, et ka loodusest saab abi allergiliste reaktsioonide leevendamiseks, kirjutab Bio4You blogi.

Miks allergiad tekivad?

Allergia on immuun­süsteemi liiga tugev vastureaktsioon kehale ohututele võõrainetele, mida organism peab kahjulikeks sisse­tungijateks. Neid aineid nime­tatakse sel juhul allergeenideks. Allergeenideks võivad olla õietolm, hallitusseened, putukaham­mustused ja -nõelamised, para­siidid, loomakarvad, ko­dutolm, kodukeemia, kosmeeti­ka, ravimid, toit jne.

Kuidas allergiat vältida?

Sajaprotsendiliselt toimiv lahendus on vältida kokkupuudet al­lergeeniga, kahjuks on seda enamasti võimatu teha. Al­lergianähtude leevendamiseks kasutatakse ravimeid, mida tuntakse anti­histamiinikumidena. Nime­tus tuleneb sellest, et allergilise reaktsiooni käigus vabanevad organismis erilised, haigusnähte tekitavad ained – tegusaim neist on histamiin.

Histamiin on valk, mida keha toodab allergeeniga kokku puutudes. Looduses on olemas mitmeid taimi, mis aitavad erinevate toimemehhanismidega maandada organismi ülereageerimist allergeeni vastu. Need taimed ja ühendid on antihistamiinse toimega.

Looduslikud abimehed allergiate vastu

Mangosteen (Garcinia mangostana) on puuvili, mis vääriks selles vallas eraldi uurimustööd, millega paljud teadlased juba tegelevadki. Näiteks avaldas Biological & Pharmaceutical Bulletin juba aastal 2002 artikli, mis põhjendas ja tõestas mangosteeni võimet blokeerida histamiini retseptoreid.

Mangosteenil arvatakse olevat sama efektiivne toime nagu sünteetilistel allergiaravimitel ja seda ilma igasuguse kõrvaltoimeta.

Lisaks sellele arvatakse mangosteenil olevat mitmeid põletikuvastaseid omadusi. Tänu sellele aitab see leevendada ka juba tekkinud allergilist päritolu põletikke.

Sellega asi veel ei piirdu – lisaks eeltoodule on mangosteenil välja panna aukartustäratav pagas polüsahhariide. Polüsahhariidid suudavad stimuleerida organismi immuunsüsteemi ja parandada vastupanu allergeenidele, bakteritele ja viirustele.

Kust mangosteeni Eestis osta saab? Seda haruldast puuvilja poelettidel eriti ei kohta. Võimalik on leida mangosteenimahla. Kuna puuvili ise on suhteliselt maitsetu, siis  on mahl sageli segatud teiste mahladega. Mõistlik on osta mahla, mis sisaldab mangosteeni üle 50 protsendi.

Kurkum (Curcuma longa) on ingveri sugulane ning naturaalne antihistamiinikum. See tugevdab organismi kaitsereaktsiooni põletike vastu, puhastab verd ja tugevdab maksa.

Punane päevakübar (Echinacea angustifolia) vähendab tundlikkust allergeenide suhtes, soodustab vere puhastumist ja tasakaalustab immuunsüsteemi üliaktiivsust.

Ingver (Zingiber offcinale) on võimas antioksüdant, millel on põletikuvastane ja allergiat leevendav mõju. Parandab nahka ja vereringet, vähendab paistetusi ja viib organismist välja mürkaineid.

Lagritsajuur (Glycyrrhiza glabra) on tugevalt antihistamiinse toimega ja suurendab kortisooni taset. Sisaldab glütsürritsiini, mille omadused on sarnased kortisoonile.

Glütsürritsiinil on põletiku- ja allergiavastane mõju, see suurendab ülemiste hingamisteede limaskestade sekretoorset funktsiooni ja röga eritumist, omab leevendavat ja viirustevastast mõju, mobiliseerib organismi kaitsejõude.

Lagritsat ei soovitata kõrge vererõhu ja raseduse korral. Piiratud koguses sobib lastele ja südamehaigetele. Mitte tarbida üle kolme grammi päevas ja üle kuue nädala järjest.

Šisandra (Schisandra chinensis) on eriti kasulik juhul, kui on tegemist allergiliste nahalöövetega (nõgestõbi, ekseemid, paistetus). Toonik neerudele ja maksale, aitab puhastuda ja vabaneda toksiinidest. Taime peetakse elujõu allikaks. Sisaldab toniseerivat alkaloidi šisandriini, mis on Hiina farmakopöas turgutava toime poolest kuulsa ženšenni järel teisel kohal. Suurendab organismi kohanemisvõimet ja haigustele vastupidavust.

Mustsõstar (Ribes nigrum) sisaldab aineid, mis maandavad histamiini toimet. Lisaks on taim rikas C-vitamiini poolest ja tugevdab immuunsüsteemi. Avaldab mõju aeglasemalt kui teised taimed, mistõttu tuleks seda tarbida regulaarselt ja järjepidevalt.

Aaloe (Aloe vera) vähendab põletikke ja aitab eemaldada toksiine. Sisaldab polüsahhariide ja antrakinooni (põletikuvastane ja valu leevendav aine). Tänu oma koostisele suudab aaloe stabiliseerida immuunsüsteemi ja suurendab organismi tolerantsust allergeenide suhtes. Eriti hästi mõjub aaloe allergiliste nahaprobleemide korral. Sobib kasutamiseks nii sees- kui välispidiselt.

Ananass sisaldab väärtuslikku ainet bromealiin, mis vähendab allergilisi reaktsioone.

Mitmetel vetikatel, eriti spirulinal (saadaval nii pulbri kui tablettidena), arvatakse olevat allergiavastane mõju. Spirulina sisaldab peptiide, mida teadlased on hakanud uurima just nende allergiavastaste omaduste tõttu.

Vetikad on lisaks rikkad valkude, mineraalainete ja vitamiinide poolest. Aitavad likvideerida põletikke, reguleerivad veresuhrut ja kolesteroolitaset. Soodustavad normaalse mikrofloora teket seedesüsteemis ja muudavad organismi aluselisemaks, tugevdavad immuunsust ja väljutavad mürkaineid.

Vetikaid ei soovitata kasutada mereandide ja joodi vastase allergia ning kilpnäärme ületalitluse korral. Samuti raseduse ja imetamise ajal, sest vetikad panevad kehas liikuma toksiinid ja väljutavad neid.

Roheline tee (Camellia sinensis) sisaldab kvertsetiini ja katekiini – need ained  vähendavad histamiini tootmist vastusena allergilisele reaktsioonile. Rikas polüfenoolide ja flavonoidide poolest, vähendab allergilisi reaktsioone ja tugevdab immuunsüsteemi. Sarnase mõjuga on ka rooibos tee, mis aitab leevendada allergilisi reaktsioone ilmselt tänu kõrgele antioksüdantide ja põletikuvastaste ainete sisaldusele.

Oomega-3 rasvhapped vähendavad allergilist reaktsiooni tänu oma põletikuvastastele omadustele. Kuna lõhe ja pähklid on sageli allergeenid, peetakse parimateks oomega-3 allikateks linaseemne ja kanepiseemne õli.

Õunaäädikat peetakse eriti efektiivseks hooajaliste allergiate puhul. Piisab kahest teelusikatäiest õunaäädika lahustamisest klaasitäies vees, et saada värskendav ja turgutav jook. Allergiate korral peaks jooma õunaäädikaga vett kolm korda päevas.

Õunaäädikas sisaldab palju tähtsaid mineraale ning mikroelemente – näiteks kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit, fosforit, kloori, naatriumit, väävlit, vaske, rauda ja fluori. Lisaks allergiate leevendamisele aitab see organismil puhastuda, parandab seedimist, stimuleerib juuksekasvu, puhastab verd ja taastab keha füsioloogilise happesuse, lahustab ladestunud kaltsiumisoolasid, aitab krooniliste peavalude vastu ja ergutab silmanägemist.

C-vitamiin on kõige tõhusam vitamiin võitluses allergiatega. Kevadel soovitame süüa eriti palju C-vitamiini rikkaid toiduaineid. C-vitamiini võib võtta lisaks taimepulbrite kujul – näiteks maailma kõige C-vitamiini rikkam mari camu-camu katab päevase vitamiinivajaduse juba kolme marja söömisel. See vastab umbes 1,5 grammile (ehk ühele noaotsatäiele) camu-camu pulbrile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles