Leetu võivad järgmisel aastal tulla NATO reageerimisüksuse osised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Leedus
USA sõdur Leedus Foto: SCANPIX

NATO reageerimisüksuste osised võivad tulla järgmisel aastal Leetu loodava NATO staabielemendi väljaõppeks ja atesteerimiseks, teatas selle asekomandör kolonelleitnant Mindaugas Petkevičius.

«Peastaabi atesteerimisega seotud õppus on kavas 2016. aastal ja tõenäoliselt saabuvad sinna ka reageerimisüksuste elemendid,» rääkis Petkevičius Vilniuses Leedu relvajõudude ühendstaabi peakorteris, kus hakkab paiknema ka uus NATO staap.

Reageerimiselemendid on NATO kiirreageerimisjõud, mida on võimalik saata operatsioonile kuni nädala jooksul.

Leedu relvajõudude ühendstaabis tutvustatakse riigi kaitseministeeriumi ja sõjaväe juhtidele ning välisriikide kaitseatašeedele NATO staabielemendi (NFIU) loomise kulgu, selle juhtkonda, ülesandeid ja struktuuri. Külalised tegid jalutuskäigu ametlikult sügisel avatava staabi ruumides.

NATO staabielement on alliansi eelpositsioneerimisstaap Leedus, mis aitab kaasa alliansi kiirreageerimisjõudude ja muude üksuste paigutamisele ning tagama alliansi kohaloleku piirkonnas.

NATO loob NFIU-d ka Bulgaariasse, Rumeeniasse, Poola, Eestisse ja Lätti.

Vilniuse staabis hakkab tööle 40 sõjaväelast, kellest pooled on leedulased ja teine pool liitlasriikidest. Esimese kolme aasta jooksul juhib staabielementi ohvitser Taani maavägedest ja tema asetäitja on Leedu ohvitser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles