Kaljurand: peaminister suutis esimese poliitikuna mu ära veenda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uue välisministri kandidaadiks nimetatud diplomaat Marina Kaljurand ütles täna ajakirjanikele, et võttis peaminister Taavi Rõivase ettepaneku vastu, sest just Rõivas suutis esimese poliitikuna ära seletada, miks teda on poliitikasse tarvis.

Kaljurand kinnitas, et otsus ei olnud kerge, kuid peaminister suutis esimese poliitikuna talle ära seletada, miks ta on praegu hea just välisministri ametis. «Mind on ka varem poliitikasse kutsutud. Ma ei ole tänase päeva seisuga ühegi erakonna liige, sest siiamaani ei ole suutnud keegi seda ära seletada,» ütles ta pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut ajakirjanikele.

Kaljuranna sõnul leidis peaminister, et praeguses olukorras on Eesti vabariigile vaja tema teeneid, kogemusi ja teadmisi välisministri ametis. «Tänu pikkadele jutuajamistele, mis meil peaministriga olid, ta veenis mu ära ja nüüd ma omalt poolt püüan teha kõik, et seda usaldust õigustada ja olla Eestile hea ja väärikas välisminister,» kinnitas ta.

Küsimusele, kas ta astub valitsuse liikmeks saades ka Reformierakonda, vastas Kaljurand, et ei ole seda veel otsustanud. «Andke mulle aega. Ma ei ole täna Reformierakonna liige. Ma ütlesin peaministrile, ma ütlesin juhatusele ja ma ütlen kõigile teistele Reformierakonna liikmetele, et ma kaalun seda, ma ei välista seda, aga tulemusele jõuan hiljem,» lausus ta.

Rääkides oma plaanidest välisministrina, ütles Kaljurand, et välisministril enda välispoliitikat ei ole. «Välisminister viib ellu valitsuse välispoliitikat ja mina teen edasi seda, mida tegi Keit Pentus-Rosimannus, ja jätkan seda välispoliitikat, mis Eestil täna on,» märkis ta.

Prioriteetidena nimetas ta Eesti ja Euroopa julgeolekut, tugevaid Atlandi-üleseid suhteid, ühtset ja ühel häälel kõnelevat Euroopat, liitlaste kohalolu Eestis ja agressiivse Venemaa ohjeldamist, samuti Ukraina abistamist, idapartnerlust ja paadipõgenike probleemi lahendamist.

Kaljuranna kinnitusel jääb ka röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri küsimus nii kahepoolsete kui laiemate suhete teemaks seni, kuni ta on turvaliselt tagasi kodus. «Me jätkame koostööd meie liitlastega ja ma kordan ka siin üle, et me oleme väga tänulikud kõigile oma liitlastele, kõigile oma partneritele, kes seda teemat tõstatavad rahvusvahelisel tasandil. See on väga oluline, et seda teemat tõstatataks,» ütles ta.

Kaljuranna nimetas täna Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase ettepanekul uue välisministri kandidaadiks Reformierakonna juhatus. Kolmapäeval esitab Rõivas president Toomas Hendrik Ilvesele praeguse välisministri Keit Pentus-Rosimannuse tagasiastumisavalduse ja teeb ettepaneku nimetada ametisse uus minister.

Minister astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, seega peab parlament juba lähiajal vande kuulamiseks erakorraliselt kogunema. Rõivase sõnul peaks riigikogu erakorraline istungjärk toimuma järgmise nädala lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles