Herkel: Kaljurand saaks paremini hakkama, kui ta ei liituks erakonnaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Jaanus Lensment

Opositsioonilise Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli hinnangul suudaks Marina Kaljurand täita välisministri rolli paremini siis, kui ta ei liitu erakonnaga.

«Praeguses välispoliitiliselt pingestatud olukorras on ministri roll erakordselt tähtis ja peaminister pidanuks juba varem mõtlema sellele, et see pole erakonnapoliitika tegemise koht. Tavalise erakonnapoliitiku määramine ei oleks vastanud ka avalikule ootusele,» ütles Herkel BNS-ile. «Meie [Vabaerakonna] arvates suudab Kaljurand oma rolli ekspertministrina paremini täita, kui ta ei liitu erakonnaga,» sõnas Herkel.

Herkeli sõnul näeb Vabaerakond välispoliitika suurimate probleemidena kasvavat julgeolekuohtu, mis on seotud Venemaa agressiooniga Ukraina vastu.

«Eesti välisminister peab olema veenmisjõuline ja mõjukas, et aidata neis küsimustes kaasa sellele, et Euroopa ühispositsioonid oleksid siin tugevad ja jätkusuutlikud,» sõnas Herkel.

Ka sõnas Herkel, et Euroopa seisab jätkuvalt silmitsi ka Kreeka kriisi ja pagulasprobleemiga. «Ka neis küsimustes peavad Eestil olema tugevamad seisukohad,» sõnas Herkel. Ta lisas, et mõne aasta pärast seisab Eestil ees Euroopa Liidu eesistumine ja enne seda Euroopa Nõukogu eesistumine. «Välisminister on esimene visiitkaart, kelle kaudu me riigina neid rolle teostame,» sõnas Herkel.

Vabaerakonna esimehe sõnul on kolmas probleem seotud diplomaatilise võrgustiku edendamisega, majandushuvide kaitsega ja üldise välispoliitilise võimekuse tõstmisega. «Lähiaastatel on välispoliitika meie jaoks otsustava kaaluga valdkond, kus me ei saa endale lubada, mugavust, mõttelaiskust ega erakonnapoliitiliste huvide eelistamist riigi huvidele. Loodame, et Marina Kaljurand tuleb nende ülesannetega toime ja me ei pea pettuma,» ütles Herkel.

Reedel kogunenud Reformierakonna juhatus toetas erakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase ettepanekut esitada välisministri kandidaadiks pikaaegne suursaadik, välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles