Eesti Raudteelt kütust varastanud mehed astuvad kohtu ette

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuserong.
Kütuserong. Foto: Peeter Langovits.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Innokenti Menšikov saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab 27-isikut diislikütuse varguses.


Vargused said alguse 2004.a. detsembris, kui kahe süüdistatava, Igori ja Nikolai, eestvedamisel moodustati Narvas grupp, kelle tegevuse eesmärgiks oli  AS Eesti Raudteele kuuluva diislikütuse süstemaatilise varastamine ja varastatud kütuse edasimüümine.

Lisaks vendadele kuulusid gruppi ka AS Eesti Raudtee töötajad – vedurijuhid ning nende abid.

Samal aastal, detsembris, paigaldasid Igor ja Nikolai Soldina raudteejaama elektripumbad kütuse pumpamiseks, plastikvoolikud ja plastmahutid kütuse jaoks. Prokuröri sõnul oli meestel ehitatud täiuslik süsteem, mille abil nad varastasid diislit, hoiustasid seda mahutites ja transportisid seda.

Kokku varastasid nad  15472 liitrit diislikütust, millega tekitasid Eesti Raudteele materiaalset kahju kokku summas 83339 krooni. 

Varastatud diislikütuse vedasid Nikolai ja Igor Soldina raudteejaamast välja ning müüsid maha, osa rahast jätsid endale, ülejäänud osa andsid kuritegu sooritada aidanud vedurijuhtidele ja nende abidele.

Süüdistuse kohaselt toimus teine varguste laine 2006.a. märtsis, kui Romani ja Vassili poolt organiseeritud grupi liikmed (vedurijuhid ja nende abid) tegelesid diislikütuse süstemaatilise varguse ja varastatud kütuse edasimüümisega.

Seekord kasutati diiselkütuse varguseks 60-liitriseid kanistreid, mis täideti vedurite masinaruumis ja visati seejärel vedurilt maha. Vassili ja Roman müüsid varastatud kütuse maha, osa saadud rahast jätsid endale ja osa andsid kuriteokaaslastele.

Kokku varastati ligikaudu 1500 liitrit kütust, millega Eesti Raudteele tekitati kahju ligi 11000 krooni.

Kõigile 27-le mehele esitati süüdistus võõra vallasasja äravõtmises selle ebaseadusliku omastamise eesmärgil grupi poolt.

Viite grupi liiget on varem kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles