Eestlaste sendivarusid täiendatakse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühesendine.
Ühesendine. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Sel aastal täiendas Eesti Pank käibemüntide sularahavarusid ja vermis juurde ühe- ja kahesendiseid käibemünte. Uued mündid jõuavad ringlusesse alates 21. juulist.

Eesti Pank laskis vermida ühesendiseid münte 14 miljonit tükki ja kahesendiseid münte 17,1 miljonit tükki koguväärtuses 482 390 eurot.

Eesti euromüntide kujundus on samasugune nagu seni ringluses olevatel müntidel, erandiks on vaid mündil olev aastaarv 2015.

Mündid vermiti Leedu Rahapajas, kes võitis euromünte tootvate rahapajade ja eurosüsteemi emiteerivate asutuste vähempakkumise.

Uue aastaarvuga mündid jõuavad ringlusesse alates 21. juulist pankade vahendusel vastavalt nende nõudlusele. Ringlemata uusi münte on võimalik soetada ka Eesti Panga muuseumipoest ja e-poest.

Müntide aastased emissioonimahud kinnitatakse Euroopa Keskpanga nõukogu otsusega. Vastavalt Euroopa Keskpanga otsusele on Eesti euromüntide 2015. aasta emissioonimaht kuni 10,3 miljonit eurot.

Lisaks emiteerib Eesti Pank käesoleva aasta viimases kvartalis koostöös euroala riikidega uue ühise 2-eurose mälestusmündi, mis on pühendatud Euroopa Liidu lipu 30. aastapäevale. Mälestusmündi kavandatav emissioonimaht Eestis on 350 000 tükki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles