Kiirtoit on mõnes osas tervislikum kui restoranieine

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtoitu ei tasu igapäevaselt süüa.
Kiirtoitu ei tasu igapäevaselt süüa. Foto: Panther Media

Värskest uurimusest selgus, et keskmises restoranitoidus leidub sageli rohkem soola ja kolesterooli kui kiirtoidus.

Illinoisi Ülikooli dotsent ja uuringu autor Ruopeng An ütles, et inimesed peavad sageli kiirtoitu rämpstoiduks ning arvavad, et saavad sealt liialt kaloreid, suhkrut ja soola, kirjutab newsmax.com. «See uskumus vastab tõele, kui võrrelda kiirtoitu kodus valmistatud söögiga. Kui aga võrrelda kiirtoitu restoranitoiduga, ei ole kiirtoit tingimata hullem,» tõdes An.

Dotsent tõi välja, et võrreldes kodus valmistatud toiduga tarbivad inimesed nii kiirtoidurestoranides kui ka täisteenust pakkuvates restoranides keskmiselt sama palju rohkem kaloreid ning rasva. Restoranis ja kiirtoidukohas tarbiti umbes 10 grammi rohkem rasva ja 200 kilokalorit rohkem, kui kodutoitu süües.

Uuringu tulemused avaldati hiljuti ajakirjas European Journal of Clinical Nutrition. Toitumisharjumuste võrdlemiseks uurisid teadlased Ameerika riikliku tervise ja toitumise uuringu andmeid aastatel 2003. kuni 2010. Ligi 18 100 Ameerika täiskasvanult uuriti kahel korral, mis toitu nad sõid viimase 24 tunni jooksul. Veidi vähem kui kolmandik vastanutest ütles, et sõi selle aja jooksul kiirtoidukohas. Viiendik vastanutest sõi aga täisteenust pakkuvas restoranis.

Küsitlusest selgus, et restoranitoidus on nii kiirtoidust kui ka kodus valmistatud söögist rohkem vajalikke vitamiine (nt B6, E, K), oomega-3-rasvhappeid ja kaaliumit. Samas oli restoranieines kõige enam kolesterooli. Võrreldes keskmise kodus valmistatud einega oli selles enam kui 58 milligrammi rohkem kolesterooli. Kiirtoidus oli aga kodutoiduga võrreldes vaid 10 milligrammi rohkem kolesterooli, väitsid uurijad.

Lisaks oli restoranieines kodutoiduga võrreldes 412 milligrammi rohkem soola. Kiirtoidus oli 300 milligrammi rohkem soola kui kodus valmistatud toidus. Liigne soolatarbimine võib tõsta vererõhku ning suurendada südamehaiguste tekkeriski.

Samas leidus kiirtoidus palju enam suhkrut kui kodu- ja restoranitoidus ning tunduvalt vähem kiudaineid, A-, D- ja C-vitamiini ning magneesiumit.

Kuigi teadlased soovitavad pigem ise süüa teha, pole see alati võimalik. Seetõttu tasub uurijate sõnul eelistada väljaspool kodu einestades värskeid, aurutatud või grillitud köögivilju, taist liha, puuvilju, rohelist salatit ning läätsesuppe. Lisaks soovitavad nad mõelda väikselt ehk tellida alati kui võimalik poolik portsjon.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles