NATO hävitajad teevad täna Eesti kohal madallende

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja Eurofighter Typhoon
Hävitaja Eurofighter Typhoon Foto: SCANPIX

Täna teevad Eesti õhuruumis madallende brittide kaks hävitajat Eurofighter Typhoon ja Eesti õhuväe kopter Robinson R44.

Hävitajad lendavad ajavahemikul 14.00 kuni 15.30 Edela-Eestis ning madallennud toimuvad mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga) ja eelistatavalt asustatud punktidest eemal.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude läbiviimiseks kindlad osad oma õhuruumist. Muuhulgas on Balti riikide valitsused eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Madallennu harjutused on kooskõlas Eesti seadustega ning neid sooritatakse kokkuleppel lennuameti ja lennuliiklusteenindusega.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO targa kaitse (Smart Defence) kontseptsioonist, mille eesmärgiks säästa alliansi liikmesriikide ressursse panustades erinevatesse võimekustesse ühiselt.

Ühendkuningriigi õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe hispaanlastelt üle 5. mail. Ämaris baseeruv Briti lennusalk kuulub kuningliku õhuväe eskadrilli number 6, mis baseerub Šotimaal Lossiemouth' lennubaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles