Herkel: Krištafovitši avaldus ei ole üllatav

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Jaanus Lensment

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles erakonnakaaslase Jevgeni Krištafovitši kriitilist sõnavõttu juhatuse hiljutise avalduse pihta kommenteerides, et viimane on varemgi oma käitumisega hämmastanud ning seetõttu ei peaks ka tema sõnavõtt üllatav olema.

Vabaerakonna asutajaliige Krištafovitš teatas sel nädalal suhtlusvõrgustikus Facebook, et tal on piinlik partei samasooliste abieluõiguse ja pagulaste vastuvõtmise teemalise avalduse pärast.

Nimelt seisab Vabaerakonna juhatuse avalduses, et erakond «peab ebaproduktiivseks katseid juurutada väärtusi, milleks ühiskond ei ole valmis ning mis ei ole ka seotud inimõiguste tuumikparadigmaga. Eesti on olnud küllalt salliv ühiskond, kuid nõudes samasooliste abieluõigust või pagulaste vastuvõtmist üle jõu käival määral võib see habras tasakaal kergesti puruneda.»

Herkel selgitas, et juhatus väljendas muret, et me ei anna tihti endale enam aru, mis on suur ja esmane probleem või oht ning mis on väiksem. «Äärmused kütavad end üles ja siis on raske näha tarka keskteed ja probleemide suurusjärke,» märkis ta, lisades: «Üleskutse tasakaalukusele võib kahtlemata käia ka mõne Vabaerakonna liikme kohta, kel kahtlemata jääb seejuures voli oma seisukohti vabalt väljendada.»

Viidates erakonna varemöeldule, et partei trumbiks on arvamuste paljusus, mitte üks kindel seisukoht, mis võib-olla juhatuse avaldusest läbi kumab, ütles Herkel: «Aga on ju arvamuste paljusus, kui Krištafovitš räägib, mida ta räägib!»

«Ta (Krištafovitš - toim) on ikka epateerinud, seega see ei peaks üllatav olema,» ütles Herkel.

Ta nentis, et Vabaerakonna juhatuse avalduse puhul Krištafovitši reaktsiooniga ei arvestatud. «See, mille peale Jevgeni elektriseerus, oli ju tegelikult üks kõrvallause,» lisas erakonna esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles