Kortermaja maa-aluses garaažis lebab keskaegne koge

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tivoli elamurajooni ehitusel maa seest leitud laev on üsna haruldane, tegemist võib olla keskaegse kogega.
Tivoli elamurajooni ehitusel maa seest leitud laev on üsna haruldane, tegemist võib olla keskaegse kogega. Foto: Jaanus Lensment

Kuni augusti alguseni on igal huvilisel võimalik oma silmaga näha Kadriorus Tivoli elamurajooni ehitusplatsil tööde käigus avastatud laevavrakke.

Ehitusplatsi piirdetaral on aga fotonäitus vrakkide juurest leitud esemetest. Tivoli ala arendava Metro Capitali tegevjuhi Mart Habakuke sõnul pole kahjuks võimalik ajaloohuvilisi ehitusplatsile lubada, aga selleks, et kõik soovijad näeksid süvendi põhjas olevat laevavrakki, on tara taha püstitatud vaateplatvorm, millelt ulatub tulevase maa-aluse parkla põranda tasapinnal olevat vrakki nägema. Ilmselt võib vähemalt üks Tivoli korteriostja tulevikus uhkusega öelda, et tema parklakoha eelmine kasutaja oli 14. sajandist pärit koge.

Tulevane Tivoli elamurajoon kerkib endisele sadamaalale, kus varem oli meri, kuid 1930. aastate lõpus see täideti. «Kunagise merepõhja setetes paiknesid kolme kompaktsema vraki jäänused, mis on seni olnud kaetud ligi nelja meetri paksuse täitepinnasega. Väljakaevamiste jooksul on dokumenteeritud mitmekülgset infot ja kogutud materjale, mille edaspidised uuringud ja analüüsid annavad meile uusi teadmisi omaaegsest eluolust, kaubandusest ja laevaehitusest,» rääkis muinsuskaitseameti veealuse pärandi vaneminspektor Maili Roio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles