TTÜ kuratooriumisse nimetatud Kaldoja: ülikooli autoriteet on kannatada saanud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silberauto omanik Väino Kaldoja.
Silberauto omanik Väino Kaldoja. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eile valitsuse poolt Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratooriumisse nimetatud Silberauto omaniku ja TTÜ vilistlaskogu esimehe Väino Kaldoja hinnangul on ülikooli autoriteet tänaseks tugevalt kannatada saanud ning ta loodab, et tulevikus suudetakse emotsioone vältida ja argumenteeritult edasi minna.

Kaldoja ütles Postimehele, et haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi võttis temaga ühendust eelmise nädala lõpus ning küsis tema kui TTÜ vilistlaskogu juhatuse esimehe arvamust vilistlasi ühendava organisatsiooni juhtkonna kaasamisest kuratooriumi töös.

«Kuna pean aktiivsete vilistlaste arvamust ülikooli arengute kujundamisel tähtsaks, siis selle väljaütlemisele järgnes ettepanek osalemiseks kuratooriumis, millega pidin nõustuma,» rääkis Kaldoja.

«Olen võimaluste piires püüdnud ennast rektori valimistega kursis hoida ja leian, et ülikooli autoriteet on tänaseks tugevalt kannatada saanud,» möönis ta.

Kuna valimiste protsess on uudne, on kõhklused ja kahtlused arusaadavad, veidi arusaamatum on retoorika ja viis kuidas oma seisukohti kujundatakse ja väljendatakse, tõdes Kaldoja, kelle sõnul oleks «tore, kui tulevikus suudetaks emotsioone vältida ja argumenteeritult edasi minna».

Kaldoja märkis, et kuratooriumi tegevus peab lähtuma ja olema vastavuses TTÜ seadusega. «Seoses sellega ei saa hetkel rääkida rektorikandidaatide alternatiividest, vaid tuleb selgusele jõuda, kas antud kandidaat peale kahte eelnevat heakskiitu saab ka kuratooriumi poolt ametisse kinnitatud,» sõnas Kaldoja.

Tema sõnul ei tohiks rektori valimine olla ülikooli põhimure, mis kollektiivilt kogu energia ära võtab, vaid osa protsessist TTÜ tuleviku kujundamisel, mille oluliselt tähtsaks osaks saab järgmisel õppeaastal uute, tänapäevaste, arenemisvõimeliste struktuuride väljatöötamine võimalusega alates ülejärgmisest ōppeaastast neid ellu viima hakata.

Valitsus kinnitas eile kabinetiistungil haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ettepanekul Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratooriumi koosseisu kolm uut liiget.

Kuratooriumisse pääsesid lisaks Kaldojale informaatikateadlane ja Cybernetica ASi nõukogu esimees Ülo Jaaksoo ning Põhjamaade Investeerimispanga asepresident ja Eesti Energia kunagine peadirektor Gunnar Okk.

Samuti nõustus valitsus Ligi ettepanekuga, et kaks senist liiget, Swedbank Eesti juhatuse esimees Robert Kitt ja Tieto Estonia tegevjuht Anneli Heinsoo, võiksid kuratooriumis jätkata.

Ligi ütles eile Postimehele, et on valikuga rahul. Kuratooriumi kolm vastset liiget on igati väärikad ja sõltumatud, kinnitas minister.

Ligi sõnul oli muudatuste eesmärk taastada kuratooriumis töörahu. Ta toonitas, et edasised otsused langetab kuratoorium ise, sealhulgas valitakse uus esimees.

TTÜ sekretär Kai Aaviksoo ütles BNSile, et praegu käib kuratooriumi koosoleku aja kooskõlastamine ning täpne aeg ja päevakord selgub ilmselt järgmisel nädalal. Tõenäoliselt tuleb kuratooriumi uus koosseis kokku juuli lõpus või augusti alguses.

Põhjamaade Investeerimispanga asepresident Gunnar Okk ütles eile Postimehele, et vastab hea meelega küsimustele pärast kuratooriumi uuendatud koosseisu esimest koosolekut. Cybernetica ASi nõukogu esimees Ülo Jaaksoo ei olnud nõus kommentaare jagama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles