Saksa meedia: Eesti juhib Google'i infokustutustaotluste pingerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google
Google Foto: SCANPIX

Möödunud 14 kuu jooksul sai Google ligi 280 000 taotlust, milles paluti kokku enam kui miljoni lingi kustutamist – enim taotlusi ühe elaniku kohta tuli seejuures Eestist ja Liechtensteinist, kirjutab Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Google rahuldas seejuures 41 protsenti taotlustest. Kui Kreekast ja Bulgaariast laekub tavapäraselt info kustutamise taotlusi ühe elaniku kohta sada, siis Eesti ja Liechtensteini puhul on vastav suhtarv kümme korda kõrgem ehk tuhat. Saksamaa asub enda 458 taotlusega pingerea keskel, kirjutab väljaanne.

Itaaliast saabunud taotlusest moodustab 12 protsenti raskete kuritegudega seonduv. Rumeeniast tehtud päringutest on seitse protsenti seotud poliitikutega, 8 protsenti Ungari taotlustest puudutab aga avaliku elu tegelasi. Sakslased on enim mures isikliku teabe pärast ja nii puudutab 98 protsenti kustutustaotlustest just seda valdkonda.

Kui isiklikku teavet sisaldava info peitmise taotlustest rahuldas Google vaevalt poole, siis poliitikuid, avaliku elu tegelasi ja raskeid kuritegusid puudutavast teabest nõustus Google peitma vaid kolmandiku, kirjutab Süddeutsche Zeitung.

Umbes aasta tagasi otsustas Euroopa Kohus, et otsingumootorid, nagu Google Links peavad enda kuvanimistust eraldama sisu, mis riivab kasutajate õigusi. Otsus puudutab vale, asjakohatu või päevakajalisuse kaotanud info peitmist, et inimesed pääseksid neid elu aeg jälitavast infost, kirjutab Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles