Tartu Promenaadi tänav kipub käest kaduma

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Promenaadi tänava klaasustega variant eile.
Promenaadi tänava klaasustega variant eile. Foto: Kristjan Teedema

Promenaadi tänava taastamise plaan lõpeb ilmselt sildiga Barclay platsil ning mõne meenutusega endises postimajas ja kaubahallis, mille ümberehituse kava jõuab täna arhitekti kätte.


Sõjaeelses Tartus tähtsa Promenaadi tänava taastamise küsimuses, mis kevadel kaubahalli ümberehituse plaanidega seotult avalikkuse ette jõudis, pole linn ohje haaranud.

Tarkvarafirmale Playtech  postimaja ümberehitust projekteerinud arhitektuuribüroo Sammas pole linnalt ülesannet saanud ega ka kaubahalli omanikud häid lahendusi leidnud.

Väike keelvääratus

Väikest lootusrikast segadust tekitas Promenaadi tänava asjus teisipäeval raekojas linnavalitsuse pressikonverentsil abilinnapea Raimond Tamm, kes kinnitas, et see osa, mis jääb senise postimaja mahtu, avatakse uuesti.

«Praegu on kokkulepe arendajaga, et kõik toimuks vastavalt planeeringule. Ehk selle koha pealt, kus on ette nähtud, et Promenaadi tänav on läbitav, seal ta läbitavaks ka jääb,» ütles Tamm.

Abilinnapea Margus Han­son jõudis kiita, et huvitav, kuidas aeg muutub, tänava eest seinud linn ka siis, kui kaubahalli viimati remonditi.

Playtechi Eesti üksuse juht Juha Olavi Korhonen ütles, et koostöö abilinnapea Tammega on olnud sujuv ja osapoolte soove arvestav, üldsõnaliselt on puudutatud ka tänavakoridori taastamisega seonduvat. Ta ütles, et alanud ehitustööde käigus ei ole plaanis kõnealust kangialust avada, kuna selleks pole sisulist vajadust.

«Kui ajaloolise kaubatänava taastamise teema peaks aktuaalseks muutuma, oleme valmis mõttearenduses osalema,» kinnitas Korhonen. «Kuid meie hinnangul peaks sel juhul protsess toimuma terviklikult ja hõlmama kogu ajaloolist kaubatänavat, mitte üksikuid tänavakoridore.»

Eile täpsustas ka Tamm, et suvel lepiti kohtumisel postimaja uue omanikuga kokku üksnes see, et kui linnal vaja, on tänavasihi avamine võimalik. «Praegu ei olegi asjal pointi,» ütles Tamm.

Kehtiv detailplaneering nõuab ajaloolise tänava markeerimist, kuid nagu ametnikud nalja viskavad, lubab selline sõnastus markeerimist ka riidepuudega.

Estiko peab plaani

Kaubahalli omanikfirma Estiko juhatuse esimees Ain Tammvere ütles eile, et nad on just saanud valmis kaubahalli ümberehituse lähteülesande ehk tekstilise ja arvulise kirjelduse, mida soovitakse. Alumistele korrustele tahetakse  kaubandust ja toitlustust, kõrgemale meelelahutust. Täna peaksid materjalid jõudma arhitekt Peeter Pere kätte.

Tammvere märkis, et muu hulgas tuleb läbi mõelda ka Promenaadi tänava küsimus. «Oleme kohtunud mitme ajaloolasega, vaadanud läbi hunniku materjale, konkreetset Promenaadi tänava  lahendust  pole,» ütles ta.

Tammvere rääkis, et kuigi mõni aeg tagasi olid suured plaanid kuni kaubahalli täieliku lammutamiseni, on praeguseks jõutud arusaamisele, et maja kandekonstruktsiooni lammutada ei ole majanduslikult otstarbekas. Seega kui tekibki võimalus Promenaadi tänava sihis liikuda, siis pea kohal vaevalt sinitaevas sirab.

Tartu linnaarhitekt Tiit Sild ütles, et Promenaadi tänava taastamine on olnud tore mõte, kuid kahjuks pole seda järjekindlalt tehtud ja ehituslube andes on tänavakordor suletud. «Mina seda nostalgilist väikest tänavat taga ei ajaks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles