Pissimisabiline toetab naisi räpastes tualettruumides

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tualettruumid.
Tualettruumid. Foto: SCANPIX

New Delhis valmistatud hügieenitoode «Pee Buddy» (Pissimisabiline) on mõeldud India naistele avalikes tualettides hügieenilisuse säilitamiseks.

Lehtrikujuline ühekordselt kasutatav toode  on valmistatud veekindlast papist, mis aitab naistel urineerida ilma tualettpotile istumata ning väldib sealjuures infektsiooniohtu, vahendab Fox News. Kasutaja peab hoidma Pee Buddy’t jalge vahel ning liigutama puusad pisut ette, et tagada lehtri õige kalle.

Hügieenitoote leiutaja Deep Bajaj tuli sellele mõttele ringreisil, mil ta sõbra abikaasa kurtis, et ei leia kusagilt puhast WC-d. «India avalikke WC-sid, eriti kiirteedel asetsevaid (sealhulgas restoranide ja tanklate omi) vaadates ei ole sealne hügieen sugugi hea, aga reisil ei hakka sa valima, vaid käid nagunii seal ära,» ütles Bajaj.

Bajaj ja tema partnerid olid aga üllatunud, kui mitmed poed nende ettepaneku toodet müüa tagasi lükkasid. «Neil oli raske mõista, et ma ei tee nalja ning toode on päris,» ütles ta.

Vaev tasus aga end ära, kui saadi soovitused günekoloogidelt ja ämmaemandatelt ning nüüd on toode müügil mitmetes India apteekides ja online-keskkondades.

Räpased tualetid on bakteritele soodsaks kasvupinnaseks ning võivad tekitada infektsioone näiteks kusejuhades. WaterAid organisatsiooni väitel on räpase vee ja kehvade sanitaartingimuste kaudu levivad haigused maailmas naiste surmade põhjustajana esiviisikus – need võivad kaasa tuua nii HIVi, diabeedi kui ka rinnavähi leviku.

Tundub, et India naised on toote hästi omaks võtnud, näiteks töö tõttu tihti reisiv Madhurima Mishra ütles, et see aitab tal toime tulla räpaselt potilt infektsiooni saamise hirmuga. Mishra peab toodet kasutajasõbralikuks. Tudeng Priayanka Rawat kaaluks samuti Pee Buddy ostmist, sest tualetid haisevad tema sõnul tihti ning ebahügieenilisus teeb nende kasutamise vastumeelseks. «Seetõttu pidin ennast kontrollima, et käiksin WC-s alles koju jõudes,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles