VTA: seakatku edasist levikut on väga keeruline prognoosida

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlik Aafrika seakatk levib ühtviisi nii mets- kui kodusigade seas.
Ohtlik Aafrika seakatk levib ühtviisi nii mets- kui kodusigade seas. Foto: Elmo Riig

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) hinnangul on täna Viljandi- ja Valgamaalt avastatud sigade Aafrika katku edasist levikut väga keeruline prognoosida, kuid riigiasutused teevad haiguse edasikandumise tõkestamiseks kõik endast oleneva, ohutusnõuete järgimisse peavad panustama aga ka seakasvatajad.

«Seda, kas ja mis ulatuses katk levib on praegu väga raske öelda,» ütles veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian. «Siin on mängus nii palju inimfaktoreid, samuti mõjutab katku levikut loomade transportimise viis, aga ka tavalised marjakorjajad metsas,» kirjeldas ta erinevaid haiguse levikut mõjutavaid tegureid.

Kristian rõhutab, et katku edasikandumise tõkestamisel saavad abiks olla ka farmerid ja seakasvatajad. «Iga seapidaja, kes vähegi oma loomadest hoolib ja tahab ka äriga tegeleda, on tegelikkuses juba asjakohaseid biomeetmeid rakendanud,» tõi ta välja. «Sellegipoolest tuleks ohutusabinõud üle vaadata ja tuvastada nõrgad kohad. Samuti peab jälgima, et sigadega seotud hooned oleks suletud ning nendesse ei pääseks võõraid inimesi,» loetles Kristian võimalikke haiguse ennetamise viise.

Lisaks tegeletakse Kristiani sõnul aktiivselt epidemioloogilise uuringuga, mille käigus selgitatakse välja, kas ja kui palju liha on seakatkuga nakatunud farmidest turule jõudnud. «Nii nakatunud loomad kui turule jõudnud liha kuuluvad hävitamisele,» lausus ta, kinnitades, et ettevõtjatele hüvitatakse sellega seotud kahjud.

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul seakatku puhkemise puhkemise põhjuseid alles uuritakse ning praegu on vara kedagi süüdistada. «Hetkel me ei tea, kes on süüdi, tegeleme asjaolude välja selgitamisega ja seejärel teavitame avalikkust,» lubas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles