Olev Kalda: suurim riskitegur seakatku levikul on inimene

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatku teemaline pressikonverents. Vasakult paremale: Pille Tammemägi, Olev Kalda, Maarja Kristian
Seakatku teemaline pressikonverents. Vasakult paremale: Pille Tammemägi, Olev Kalda, Maarja Kristian Foto: Martin Ilustrumm

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on seoses sigade Aafrika katkuga kõikides farmides pidevalt kontrollitud kehtestatud nõuete täitmist, kuid suurim risk haiguse levikul on tema hinnangul inimfaktor.

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas kahes Viljandimaa ja ühes Valgamaa seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja, mille tõttu tuleb hukata üle 500 sea, vahendas ERR Uudised.

«Julgen väita, et abinõusid neis konkreetsetes farmides järgiti ja teistes samuti,» kinnitas Kalda «Aktuaalses Kaameras».

«Suurim riskitegur haiguse leviku puhul on inimfaktor ehk kui inimene eksib, jätab midagi tegemata või teeb midagi valesti - jutt käib konkreetselt seapidajatest või teistest isikutest, kes farmi külastavad - , siis on oht, et see levib ka teistesse farmidesse,» selgitas ta.

Seoses kodusigadel Aafrika katku avastamisega teeb Euroopa Komisjon tõenäoliselt veel juulikuu jooksul otsuse, kas piirata Eesti sealiha eksporti teistesse Euroopa Liidu riikidesse ja millisele geograafilisele ulatusele see keeld rakendub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles