Pildid: Eesti, Soome ja Iiri rahuvalvajad vahetavad Liibanonis kogemusi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL teenivad Eesti kaitseväelased vahetavad sel kuul kogemusi Soome ja Iiri rahuvalvajatega, kellega koos alates maikuust Lõuna-Liibanonis rahuvalveülesandeid täidetakse.

«Eestlased on enesekindlad, kogenud ja täpsed ning nende professionaalsus torkab silma,» ütles Soome-Iiri pataljoni C-kompanii rühmaülem leitnant Antti Söderholm, kelle sõdurid osalevad sel suvel eestlaste patrullides. Söderholmi sõnul on soomlaste ja eestlaste protseduurid väga sarnased, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Koostöö juures on hea, et saame üksteiselt õppida detaile,» lisas ta. Liibanonis on rahuvalvajate ülesandeks muuhulgas Liibanoni ja Iisraeli eraldava nii-öelda sinise joone (Blue Line) valvamine.

ÜRO, sealhulgas Eesti üksused viivad oma vastutusalas nii öösel kui päeval läbi jalgsi- ja mehhaniseeritud patrulle, mehitavad vaatlusposte ning täidavad muid rahuvalvealaseid ülesandeid. «Oleme eestlaste ja soomlastega osa ühisest pataljonist ja üksteise protseduuride nägemine seob meid paremini tervikuks ning arendab meeskonnatööd,» ütles iirlaste B- kompaniis teeniv kapral Aidan Barret.

«Olen osalenud ÜRO missioonil UNMIL Libeerias, mis erines oluliselt Liibanonist, sest olime esimesed, kes saabusid riiki pärast kodusõja puhkemist ja missioon hõlmas kogu riiki. Siin Liibanonis saame keskenduda võrdlemisi väikesele vastutusalale.»

ÜRO-l on 16 käimasolevat rahuvalvemissiooni neljal kontinendil, kus osaleb üle 125 000 sõjaväelase kogu maailmast. ÜRO missioonidel on olnud kandev roll kaitseväe ekspeditsioonivõime loomisel. Eesti kaitseväelaste esimesed missioonikogemused pärinevad ÜRO rahuvalvemissioonidelt Horvaatias 1995. aastal ning Liibanonis 1996. ja 1997. aastal. Liibanoni ja Iisraeli eraldav sinine joon märgib Iisraeli relvajõudude tagasitõmbumist Liibanonilt vallutatud aladelt, milles kaks osapoolt leppisid kokku ÜRO kaasabil 2000. aastal.

Vaatamata sellele, et olukord sinisel joonel on üldiselt rahulik on läbi aastate osapoolte vahel esinenud siiski mitu intsidenti. UNIFILi üksuste ülesanne on sellistel puhkudel hoida ära olukorra eskaleerumine ning teha koostööd Liibanoni relvajõududega. Koos staabiohvitseridega teenib hetkel Liibanonis ligi 40 kaitseväelast. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist. Pataljoni kuulub üks soome- ja üks iiri jalaväekompanii ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles