Koduaia uhkus ja au: ligi kolmemeetrine hiidliilia

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartumaal Kõrvekülas elab Maret Kartsep (52), kelle koduaia au ja uhkus on sel suvel 2,7 meetri kõrguseks kasvanud hiidliilia.

«Ma ei oska öelda, kaua ta mul olnud on – vast kolm-neli aastat,» sõnab Maret Kartsep, kes muidu väga suur aiapidaja ei ole, kuid liiliate kasvatamisse suhtub kirglikult.

Mõneaastane lill üllatas perenaist hea kasvuga juba eelmisel aastal – siis mõõdeti taime pikkuseks 2,42 meetrit ja loeti sel kokku 13 kellukat. «Mõtlesin, et üks aasta selline asi juhtub – et kasvab nii pikaks –, aga ta kasvab ja kasvab ja lõpuks oli 2 meetrit 70 sentimeetrit ja kandis 18 kellukat,» on Kartsep ise ka üllatunud.

Midagi erilist Kartsep lille kasvatamisel ei tee, vahel lihtsalt viskab üle ukse kohvipaksu peenra peale. «See on nagu lämmastiku eest neile,» selgitab ta. Muidugi kasvab taim ka maja päikesepoolse külje ääres, eks ole sellelgi oma osa.

«Teised on kõik lühemad – nii palju, kui mul neid siin on –, ühel mõõtsin pikkust meeter nelikümmend ja teisel meeter seitsekümmend,» sõnab naine, kelle aiast leiab lisaks liiliatele Eesti perenaisele kohaselt ka mõned marjapõõsad ja kasvuhoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles