USA kaitseministri hinnangul on pešmergaväed eeskujuks kogu Iraagile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pešmergavõitlejad
Pešmergavõitlejad Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Ashton Carter kiitis reedel visiidil Iraagi Kurdistani autonoomses piirkonnas pešmergavägesid, kutsudes neid eeskujuks tervele Iraagile võitluses sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

«Me üritame luua vägesid terves Iraagis ning kunagi ka Süürias, mis suudaksid sama, mida Iraagi kurdide relvajõud,» sõnas Carter oma esimese Iraagi-visiidi teisel päeval.

Kaitseminister viibis Kurdistani pealinnas Arbīlis, kus ta pidas kõnelusi USA-juhitud koalitsiooni esindajatega.

Samuti kohtus Carter Kurdistani presidendi Massud Barzaniga.

ISi pealetung Arbīlile mullu augustis oli üks põhjustest, miks president Barack Obama otsustas kiita heaks koalitsioonijõudude õhulöögid pühasõdalaste positsioonidele, ütles Ühendriikide riigipea toona.

Kokku on lahingutes sunniäärmuslastega hukkunud üle 1200 pešmergavõitleja.

Ashton Carter tegi neljapäeval oma esimese visiidi Bagdadi, kinnitades sealsele juhtkonnale, et Ühendriigid on valmis tegema rohkem aitamaks Iraagil võidelda IS-iga.

Kuid kaitseministri sõnul peavad Iraagi relvajõud, kes on kaotanud džihadistidele suured linnad Mosuli ja Ramadi, selleks ka ise rohkem tegema.

«Oleme nõus tegema enamat ... kui iraaklased ise töötavad välja omaenda võimekad ja motiveeritud väed, mis suudavad territooriumi võtta ja hoida,» lausus Carter kohtumisel Iraagis asuvate USA sõjaväelaste ja nõunikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles