Pihl ja Mikser pakuvad tõsiseltvõetavat duelli

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl ja Sven Mikser aprillis 2010 sõbralikult kätlemas.
Jüri Pihl ja Sven Mikser aprillis 2010 sõbralikult kätlemas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti poliitikas ebatavaline, tõsiseltvõetavate variantidega esimehekampaania päädib täna Tallinnas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kongressil, kus riigikogulane Sven Mikser (36) võib kukutada parteijuhi kohalt Tallinna abilinnapea Jüri Pihli (56).



Kolmandana pürgib Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhiks Marianne Mikko (49). Partei praegust esimeest Jüri Pihli toetab eelkõige partei Tallinna organisatsioon; teda toetab mitu tuntud nime, näiteks Peeter Kreitzberg ja sotside juht linnavolikogus Jaak Juske. Samuti on Pihli leeris ametiühingujuht Peep Peterson, endine peasekretär Rein Org jt.

Sel neljapäeval korraldas Pihl oma toetajate tuumikule seltskondliku ürituse, kus veiniklaasi taga arutati ametlikult Tallinna koalitsiooniga seotud küsimusi, parteis levinud arvamuse kohaselt oli see aga ilmselgelt valimisüritus. Reedel avaldati ka teave Pihli ülesseadmise dokumendi kohta, millele on alla kirjutanud 150 inimest, kellest umbes kolmandik on ka tänase kongressi delegaadid.

Mikseril nimekad toetajad

Sven Mikser on samal ajal teinud mitu edukat avalikku ülesastumist meedias, mis tõid talle näiteks Delfi portaali ametlikult väljendatud eelistuse.

Tänasel kongressil levitatavas Mikseri tutvustusmaterjalis astuvad üles ka sellised sotside raskekahurid nagu Marju Lauristin, Andres Tarand, Eiki Nestor ja Ivari Padar. Mikseri leeri baas on riigikogu fraktsioonis, kuid tema pooldajaskond loeb toetajate sekka ka enamiku sotside piirkonnajuhtidest, noorteorganisatsiooni ja vanemate sotsiaal­demokraatide tuntud nimed.

Üks Mikseri sõnum on võimalus tuua parteijuhtide harjumuspärasesse loetellu Ansip, Savisaar ja Laar noorema põlvkonna esindaja. Mikseri valimisega SDE esimeheks oleks tema hinnangul parteil šanss märgiliselt uueneda – seda enne teisi suuri parteisid.

«See tähendaks, et pole enam tarvis arutada, millistel barrikaadidel keegi 1988. aastal oli,» märkis ta. Mikser leiab ka, et Indrek Tarandi fenomen europarlamendi valimistel näitas, et märgatav osa valijatest ei leia suurparteide juhtide seast endale sobivat ning nende sümpaatia võib võita erakond, kes suudab veel enne valimisi selgelt uuenemist näidata. «Mina ei usu, et Andrus Ansip suudab valimistel kehastada uut jõudu. Vaevalt ka Edgar Savisaar suudab kehastada midagi värsket,» märgib Mikser.

Mikseri hinnangul on sotside kuvand viimastel valimistel olnud ülearu Pihli-keskne, näiteks loosung «Jüri Pihl teab ja välja veab», ning toidetud on kujutelma Pihlist kui Pühast Jürist, kes võitleb korruptsioonilohega. Tegelikult aga ei ole sotsid vähemalt Tallinna koalitsioonis saavutanud uurt läbimurret ei linnajuhtimise depolitiseerimisel, ei korruptsioonivastases võitluses ega Edgar Savisaare meediaambitsioonide ohjeldamisel.

Mikser väidab, et ei põe Savisaare- ega Keskerakonna-foobiat ning kui SDE ja Keskerakond saaksid kahekesi moodustada riigikogus enamuse, võib selline valitsus ka tulla.

Ansip on kõigeks valmis

Hoolimata Ansipi kinnitustest, et ta Savisaarega enam koostööd ei tee, usub Mikser, et kui vaja, teeb Reformierakond Keskerakonnaga taas koalitsiooni. «Ansipism on minu meelest vähemalt poliittehnoloogiliste võtete poolest putinismiga üpris sarnane nähtus,» leiab Mikser.

Jüri Pihl ütles, et erakonna tänane valik otsustab, kas SDE jääb väikeseks «mugavuserakonnaks» või pääsevad sotsid kahe suurema erakonna hulka nagu mujal Euroopas.

Pihli sõnul on sotside toetusreiting kasvanud ning erakond on tulnud hästi toime ka Tallinna koalitsioonis.

Vastates küsimusele, milles seisnevad tema ja Mikseri erinevused, ütles Pihl, et talle ei meeldi põlvkondade jutt, mida Mikser rõhutab. «Mina ei ole kunagi põlvkondade erinevusi esile toonud. Vastupidi – olen rõhutanud, et meil on vaja rohkem sallivust, nii rahvusgruppide vahel kui mujal,» ütles Pihl.

150 toetusallkirja kogumise kohta märkis Pihl, et ta pole sellega ise tegelenud. «Tegelen praegu hoopis oma kõne tekstiga. Kuid eks selline toetusavaldus on loomulikult hea.»

Üks Pihli esitamise kirjale allakirjutanuid, sotsiaaldemokraadist Tallinna Ülikooli lektor Barbi Pilvre ütles, et tema allkiri on valimistehniline. «Loomulikult ma olen selle poolt, et praegune erakonna esimees saaks oma kandidatuuri kongressil üles seada,» sõnas Pilvre. «Midagi muud sellest välja lugeda ei tasu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles