Nõuanne: kuidas koju kunsti valida?

Jaak Visnap
, Tallinn Art Space loovjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn Art Space stuudio kesklinnas Maakri tänaval.
Tallinn Art Space stuudio kesklinnas Maakri tänaval. Foto: Viktor Burkivski

Trende jälgivad sisekujundajad soovitavad oma kodu tänavu täita suuremõõtmeliste kunstiteostega. Postimehe koduportaali lugejaile annab koju kunsti valimiseks hüva nõu Tallinn Art Space'i loovjuht Jaak Visnap.

Kunsti ostmise eelduseks on huvi kunsti vastu ja see, mismoodi inimesed kunstini jõuavad,​ on väga individuaalne. Kunsti saab valida​ erinevate kategooriate alusel: kas teema, tehnika, värvilahenduse või kunstniku riigi, rahvuse, tuntuse järgi. Võimalikud on ka muud eelistused ehk eriti huvitavaks teeb ostmise see, kui leitakse endale täiesti uus ja eriline vaatenurk ja põhjendus just sellise kunsti omandamiseks​​. Esimene kunstiteos ei pea olema kalle​im võimalikest. Hind sõltub suurusest, kvaliteedist, kunstniku tuntusest ja tehnilistest iseärasustest. Enamasti on hind alati põhjendatud.

Koopiad ja kunst

See kunst, mida müüakse suveniiripoodides ja vanalinna müüri ääres, netis ost-müük portaalides, mööblisalongides ja ketikaubamajades on kas amatöörlik kitš või osavalt valmistatud odav reproduktsioon. Koopiakunsti ostu ei soovita kellelegi. Selle iga on lühike, peale paari aastat leiab see oma koha prügikastis ja nii ka raha, mis sellele sai kulutatud. Osa ei saa sellele kulutatud rahast ükski kunstnik, vaid hoopis koopiafirmade omanikud. Eesti kunsti ostmine võiks olla eelkõige rahvuslik prioriteet. Kes siis veel peaks meie kunstist hästi arvama, kui mitte meie ise? Tähtis on, et​ Eesti inimesed hindavad ja panustavad meie kultuuri ja kunsti tervikuna.​ Kunstnikule on kunst tema erialane töö. Iga kunstiost annab kunstnikule võimaluse luua ja nii saabki algus mitmete uute kunstiteoste sünniks.

Väärtus

Tänapäeva infoküllases pildirohkes maailmas tekib inimestel küsimus väärtuste üle. Hea kunst on siiski see, mis rõõmustab meid rohkem kui hetke ja millel on väärtus ka aastakümnete möödudes.

Kunsti ostmiseks e​i pea olema ilmtingimata rikas, sest kunst ei maksagi üüratuid summasid. Vahel on võimalik teose eest tasuda järelmaksuga või osamaksetena. Alati on mõistlik tasumise tingimused ka üle küsida.

Kuna kuskilt on tekkinud arusaam, et kunst maksab väga palju, ei julgeta kunsti ostmisele isegi mõelda, kuigi tegelikult saab ka professionaalset ku​nsti osta päris mõistliku hinnaga. Professionaalse originaalkunsti hind algab ligi sajast eurost.​ Väikese formaadiga tööd on veelgi odavamad.

Mis on professionaalne kunst?

Kunstigaleriidest ja kunstiga seotud lehtedelt internetist on võimalik leida infot kunstniku kohta. Sealjuures tasub tähelepanu pöörata kunstniku eluloole ehk CV-le. Kindlasti leiab internetiotsinguga artikleid ajakirjandusest, mis räägivad konkreetse kunstniku töödest ja tegemistest; samuti leiad sealt ka tema teisi teoseid. Tasub uurida, kui kaua on kunstnik tegutsenud – alates viiest aastast järjepidevusest on näha, et kunstnik võtab oma tegevust kunstis tõsiselt.

Kuidas eksponeerida ja säilitada?

Teose eksponeerimisel tuleks kõik kinnitused terviklikult läbi mõelda. Leida ruumis sobiv koht, et teos oleks hästi vaadeldav. Eksponeerige kunstiteost korralikult vormistatuna, vältige liigniiskust ja otsest päikesevalgust, et garanteerida teose säilimine ajas muutumatul kujul. Vajaduse korral konsulteerige spetsialistiga – nõu oskab anda galerii.

Investeering

Heal kunstil on alati järelturg. Kunstnikud oma aktiivse tegevusega aitavad kaasa, et nende kunst ei kaotaks ajas väärtust, ja paljudel kunstiteostel hinnad hoopis suurenevad.

Kunstiost on igal juhul investeering, see laeb meid toredate mõtete ja energiaga iga päev, seega ei pea kahtlema kulutuse vajalikkuses, sest saame kunsti läbi osa kunstniku mõtetest ja tunnetest, mis ta sellesse kunstiteosesse pannud on. Nii nagu film, teater, kirjandus ja kogu kultuur tervikuna on osa täiuslikust maailmast just seetõttu, et rikastada meie mõtte- ja tunnetemaailma, nii ka kunstis. Soovitan kindlasti osta originaalkunsti, inimkätega loodut, sest siis on rõõm nii kunstnikul kui ka ostjal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles