Mikser loodab, et Pihl jätkab abilinnapeana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser sotside esimehe valimiste tulemuste väljakuulutamisel.
Sven Mikser sotside esimehe valimiste tulemuste väljakuulutamisel. Foto: Raigo Pajula

Sotsiaaldemokraatliku erakonna uus juht Sven Mikser ütles Postimees.ee’le antud intervjuus, et tema arvates võiksid nii Jüri Pihl kui ka teised erakonna liikmed, kes on Tallinna linnavalitsuses kõrgetel kohtadel, oma tööd seal jätkata ning kindlasti ei ole SDE juhivahetus põhjus Tallinna võimuliidust lahkumiseks.

Palju õnne! Olite oma võidus juba ette kindel?

Aitäh! Ma olin väga optimistlik. Valimistega on ikka nii, et ootad, kuni on tibud kokku loetud ja kindel võid olla siis, kui tulemus on välja kuulutatud, aga ma olin üsna optimistlik. Ma olen väga paljude piirkondade ja osakondadega viimaste nädalate jooksul suhelnud, osalenud kõigil debattidel, mis erakonna esimehe kandidaatide vahel toimusid. Nii et ma tunnetasin päris suurt toetust. Kui suur see täpselt delegaatide häältes väljendatuna on, selle kohta ma ennustusi ei hakanud tegema.

Aseesimeesteks valiti Peeter Kreitzberg, Indrek Saar, Urve Palo ja Karel Rüütli - kas see on teie meeskond, kellega saate hakata koostööd tegema?

Kindlasti saan ma hakata nendega väga head koostööd tegema. Loodan, et ka juhatuse valimised lähevad edukalt, praegu just neid hääli hakatakse lugema. Olen valmist töötama koos kõigiga, kellel erakonna liikmete toetus, siin ei ole mingit kahtlust. Ma ei jaga erakonda leerideks, ei ole seda seni teinud ega kavatse ka tulevikus.

Aeg-ajalt on kuulda olnud arvamusi, et tegelikult juhib sotside erakonda hoopis Eiki Nestor. Kuidas teie selle arvamusega nõus olete?

Ei, tegelikult ei juhi kindlasti Eiki Nestor. Ta on kunagi minevikus olnud sotsiaaldemokraatide esimees, aga ei Ivari Padari, ei Jüri Pihli ega kindlasti mitte Sven Mikseri ajal ei juhi erakonda Eiki Nestor. Ma arvan, et see on üks nendest Eesti poliitikas levivatest müütidest.

Kuidas hindate Jüri Pihli reaktsiooni, oskas ta kaotada?

See reaktsioon oli ehk liiga emotsionaalne. Aga laseme natuke kirgedel jahtuda ja leiame selle viisi, kuidas kõige paremal moel koos töötada sotsiaaldemokraatia hüvanguks Eestis.

Mis saab nüüd Tallinnas koalitsioonist Keskerakonnaga?

Tallinna koalitsioon Keskerakonna minu poolest võiks igati rahulikult ja konstruktiivselt jätkuda. Sotsiaaldemokraadid kaitsevad selles koalitsioonis sotsiaaldemokraatlikku asja ja küllap keskerakondlased oma. Ma ei ole mitte kunagi sidunud koalitsioone Eesti erinevates omavalitsustes esimehe isikuga ega kavatse seda teha. Kuna meie erakonna esimees oli Tallinna linnavalitsuses kõrgel kohal, siis see seos paistis justkui liiga välja, aga ma arvan, et nii Jüri Pihl kui teised erakonna liikmed, kes on Tallinna linnavalitsuses kõrgetel kohtadel, jätkavad oma tööd. Ei saa kinnitada, et see koalitsioon kestab igavesti, aga kindlasti ei saa selle lagunemise põhjuseks see, et Sven Mikserist sai sotside esimees.

Olete rahul sellega, kuidas sotside positsioone selles koalitsioonis on kaitstud või peaks seda jõulisemalt tegema?

Ma vaatan tulevikku ja tahan kindlasti, et nii sotsiaalsed kui demokraatlikud väärtused oleks kaitstud, nii Tallinnas kui riigis.

Mis nüüd erakonnas esimesena muutuma hakkab?

Üks asi on kindlasti see, et me peame olema ääretult energilised, dünaamilised ja suutma oma väga õigeid põhimõtteid, mis meil ka seni olemas olnud erinevates poliitikavaldkondades, palju paremini inimesteni viia.

Ma arvan, et meie senise suhteliselt mõõduka reitingu põhjus pole olnud mitte selles, et meie mõtted oleksid valed või Eesti inimestele vastuvõetamatud, vaid pigemini selles, et me oleme olnud ehk pisut jõuetud nende kommunikeerimisega. Kindlasti hakkame sellega rohkem tegelema, seda enam, et valimiskampaania on ju algamas, riigikogu valimised ainult nelja ja poole kuu kaugusel ning valimiste eel viimase kuu- paari jooksul on eelis nendel erakondadel, kes suudavad linnad üle tapetseerida ja avalikku meedia makstud reklaami täis panna. Meie kavatseme olla nutikamad, kavalamad ja intelligentsemad ja ma arvan, et meie sõnumil on publik ja avalikkuse ootus täiesti olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles