Lugejate lemmikud: rõdudel peetakse väikest ürdiaeda

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe koduportaali üleskutsele vastanud jagasid meiega oma kogemusi rõduaia pidamisel: peamised rõduaednike lemmikud on erinevad ürdid.

«Sibul, tüümian, rosmariin, salvei, till, salataid, tomat, suvikõrvits, koriander, murulauk, basiilika, suvelilled. viisin ka havisabad jt. toalilled rõdule suvitama,» kirjutas meie kommentaariumis üks lugeja. Paar lugejat kirjutasid, et kasvatavad rõdul peamiselt tomateid ja maitserohelist. Üks lugeja kirjutas, et teda rõõmustavad rõdul tänavu amplimaaasikad, till, oregaano, tomatid, tšilli ja loomulikult silmailuks ka mõned lilled rõdukastides.

Põhjaliku ülevaate oma rõdust andis koduportaali lugejatele Marina. «Rõdu on väike, umbes 1x2m, kuid sinna mahub palju,» kirjeldas ta. Loetelu on muljetavaldav: viis erinevat tšillipipart: jalapeno, cayenne, Garden Salsa, Chi-Chien ja Royal Black. «Neli erinevat tomatisorti: 4 Hundreds and Thousands amplit, 2 Gartenperle'i, 2 Micro Tom'i ja 1 Black Cherry. On ka kaks erinevat paprikat: Mini Chocolate Bell Pepper ja Alma Paprika - viimane mis kolis lõpuks teisele rõdule, kuna viskas vähese valguse tõttu õied järjest maha,» jagab Marina teistele lugejatele rõduaia pidamise kogemusi. «Teisel rõdul on ka mõned maasikad, rosmariinipõõsad, aloe, sidrunhein(mis paraku on pärast kassi närimist peaaegu ära kuivanud) ja loorber.»

Iga päev nopib hoolas rõduaednik saagiks peotäie tomateid, saak suureneb. «Samuti muutub rõdule sisse pääsemine päev-päevalt keerulisemaks, sest amplitomatid on kasvamisega hulluks läinud ja muudkui venivad, igas suunas. Õnneks on selle eest neil ka tõesti palju sõstrasuuruseid tomateid, mis veel on rohelised,» kirjeldab Marina.

«Kuna tšillide ja paprikate aeg alles tuleb, siis neid pole veel saanud korjata. Kui tsillipiprad valmivad, siis tuleb leida hea retsept ja neid kohe palju purki teha, sest lihtsalt toidu maitsestamiseks valmib neid liiga palju,» kirjutab ta.

 Teisel rõdul pesitsevad Marinal need taimed, mis on rohkem valgust tahtnud ja ennast «dzunglis» halvasti tundnud. «Peale seda, kui paprika Alma kolis teisele rõdule, hakkas see tohutult uusi õisi tootma, seega on lootust sealt ka midagi saada. Õnneks on rõdud kinnised ja paprikad saavad pikalt valmida, ilma, et peaks külma kartma,» kirjeldab naine.

Üldiselt on tema sõnul vahva sedaviisi erinevate sortidega katsetada, isegi kui ruumi on vähe. «Kõige lahedam tomat, mis sobib igasse kodusse on Micro Tom, mis kasvab vaevalt 20cm kõrgeks ja toodab tohutus koguses kirsstomateid. Selline tomat kasvab hea meelega aknalaual ja lisavalgusega kasvõi talvel,» annab ta teistele rõduaednike nõu.

«Tomat, mida ma väikesele rõdule ei soovitaks, on Hundreds and Thousands. See ripub 1-1,5m alla ja ronib hea meelega ka üles, võtab hästi palju ruumi ja varjab valgust. Järgmisel aastal piirdun ühe ampliga, neli on ilmselgelt palju,» möönab ta.  «Kõige suuremaks möödapanekuks sel aastal sai Black Cherry tomat, mis kasvab 2,5m kõrgeks(rohkem polnud lihtsalt ruumi) ja on siiani tootnud tervelt 4 õit - ilmselgelt pole see taim mõeldud rõdul kasvatamiseks.»

Vaata Marina rõduaia pilte galeriist, teda ootab koduportaali poolt ka väike meene!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles