Inimlik eksitus tõi kaasa Virgin Galacticu kosmoselennuki allakukkumise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virgin Galacticu SpaceShip Two
Virgin Galacticu SpaceShip Two Foto: SCANPIX

Lennu- ja kosmosefirma Virgin Galactic kosmoselennuki allakukkumine 31. oktoobril 2014 oli tingitud inimlikust veast, teatas õnnetust uurinud USA transporditurvalisuse ameti (The National Transportation Safety Board - NTSB) liige eile.

NTSB uurimine näitas, et kosmoselennuki SpaceShip Two piloot alustas pidurdamist liiga vara, mis kahjustas lennuki konstruktsiooni ning tekitas plahvatuse ja allakukkumise, edastab AFP.

SpaceShip Two kapten sai vigastada, kuid pääses langevarju abil eluga, kaaspiloot hukkus.

Kosmosereisideks mõeldud lennukit katsetati õnnetushetkel Californias Mojave kõrbe kohal.

Juhtumi uurijate sõnul oleks seda õnnetust saanud ennetada, kui lennuki ehitaja oleks paigaldanud süsteemi, mis takistab pilooti enneaegselt pidurdamast.

NTSB juht Christopher Hart sõnas, et tema arvates ei osanud SpaceShip Two ehitaja sellist probleemi lihtsalt ette näha.

«Oletatakse, et hea koolitusega katselendurid ei tee selliseid lihtsaid vigu, kuid tegelikult jääb inimlik faktor ikka suurt rolli mängima. Isegi kõige paremini koolitatud ja treenitud piloot võib vea teha,» tõdes Hart.

Rohkem kui 600 inimest oli ostnud 200 000 dollarit maksnud pileti Virgin Galacticu kosmoselennule, kuid õnnetuse tõttu lükkas see firma kommertskosmoselennud edasi.

Virgin Calactic asus kohe ehitama uut kosmoselennukit, millega peaks esimesed lennukatsed tehtama selle aasta lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles