Kolm näpunäidet marjulistele, et takistada seakatku levikut

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjulised. Illustratiivne foto.
Marjulised. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Sigade Aafrika katku leviku tõkestamisel on oluline mitte ainult seakasvatajate, vaid ka iga seenelise ja marjulise tähelepanelikkus, seisab põllumajandusministeeriumi sotsiaalmeedia lehele riputatud plakatil. 

Foto: Põllumajandusministeerium

Sigade Aafrika katku leviku tõkestamisel on oluline mitte ainult seakasvatajate, vaid ka iga seenelise ja marjulise tähelepanelikkus, seisab põllumajandusministeeriumi sotsiaalmeedia lehele riputatud plakatil. 

Põllumajandusministeeriumi ja veterinaar- ja toiduameti koostöös valminud infomaterjalil on välja toodud kolm kõige olulisemat reeglit, mis looduses liikujad meeles peaksid hoidma, et viirust mitte levitada. «Hea metsas liikuja, ära kanna taudi edasi,» on kirjas plakatil.

Leitud metsseakorjusest tuleb hoida eemale ning vältida kontakti võimaliku nakkusohtliku materjaliga, näiteks eritistega.

Surnud metssea leiust tuleb teavitada veterinaar- ja toiduametit. Ühendust võib võtta kohaliku veterinaarkeskusega või helistada veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonil 605 4750.

Pärast metsas käiku tuleb puhastada ja pesta nii iseend kui ka seljas olnud riideid ja jalanõusid. 

Veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristiani sõnul võib ka marjad üle loputada. «Marju võib edasi käidelda täpselt samamoodi, nagu inimesed seda siiani teinud on. Tavaliselt neid ju kuidagi töödeldakse kas pestes, keetes või külmutades.»

See, et marjad võivad eritistega koos olla, on Kristiani sõnul väga teoreetiline võimalus. «Oluline on just jalanõud ja riided ära puhastada,» rõhutas ta.

Viirus hävib 70 kraadi juures 10 kuni 20 minutiga, mistõttu ei saa Kristiani hinnangul garanteerida, et kui viirus metsast kaasa on toodud, siis see loputamisel ka hävib.

«Plakatil on kirjas kõige olulisem, mis meeles pidada. Inimesed peavad käituma mõistlikult ja olema teadlikud,» ütles Kristian. Põllumajandusministeerium ja veterinaar- ja toiduamet paluvad näpunäiteid levitada.

Sigade Aafrika katk on kodu- ja metssigade haigus ning inimestele ohutu, kuid võib põhjustada suurt majanduslikku kahju Eesti seakasvatajatele, hoiatab plakat.

Taud on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus, kuni 100 protsenti loomadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles