Tallinnas avatakse rehabilitatsioonikodu psühhootilise häirega noortele

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merike Martinson
Merike Martinson Foto: Peeter Langovits

Renoveeritavas Iru noortemajas avatakse oktoobris Eesti esimene rehabilitatsioonikodu psühhootilisse häiresse haigestunud noortele.

Igal aastal satub Tallinnas ligi 200 inimest esmakordse psühhoosiga haiglasse. Nendest umbes viiendik kogevad vaid ühte haigusepisoodi ning paranevad täielikult, ülejäänud vajavad aga pikemaajalist kompleksset toetust.

Noortemajas pakutakse kaheaastast programmi kuni kaheksateistkümnele Tallinna linnas elavale eesti või vene keelt kõnelevale esmahaigestunule, kellele ambulatoorne ravi pole piisav ning kes vajavad iseseisvaks toimetulekuks ja ravi jätkamiseks igapäevast tuge. Teenuse eesmärk on aidata noortel haigusest taastuda, saavutada võimalikult iseseisev toimetulek ning ennetada seeläbi kroonilise psüühikahäire väljakujunemist.

Abilinnapea Merike Martinson loodab, et teenus pakub noortele võimaluse turvalises keskkonnas haigusest taastuda. «See on kompleksne teenus, mille raames toetatakse  tervise eest hoolitsemist, sümptomitega toimetulekut, õpetatakse igapäevaseid oskuseid, samuti toetatakse haridustee jätkamist ning töö leidmist ja tööl püsimist,» tutvustas Martinson.

Nõustatakse ka noore pereliikmeid ja lähedasi.

Hoonet renoveerib Koda Ehitus OÜ, selle valmimise tähtaeg on 31. august 2015. Septembris tehakse ettevalmistusi teenuse käivitamiseks, sisustatakse ruume ning tehakse ruumide tuleohutuse- ja tervisekaitsenõuetele vastavuse kontroll.

Teenus käivitatakse oktoobri alguses peale tegevusloa saamist Sotsiaalkindlustusametilt, kes hakkab teenust finantseerima.

Linnaeelarvest eraldati hoone renoveerimiseks  212 147 eurot ning mööbli ja teenuse toimimiseks vajaliku sisustuse soetamiseks kulub umbes 30 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles