RIA analüütik Windows 10 saabumisest: tasuta lõunaid pole olemas

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 10 Start menüü saab välja nägema selline
Windows 10 Start menüü saab välja nägema selline Foto: Microsoft

Riigi Infosüsteemi Ameti analüütiku Anto Veldre hinnangul tuleks inimestel seoses Windows 10 täna algava saabumisega kasvatada arusaamist selle teenusekesksest arvutusmudelist ning seada meeled valmis seninägematuteks rahastusskeemideks.

«Windows 10 tähendab esimest korda arvutustehnika ajaloos ühiskonna säärast arenguastet, kus kodus hoitavate failide, programmide ja arvutite osakaal üha väheneb. Pole täpselt teada, kuidas hakatakse keskset teenust rahastama Windows 10 puhul, kuid teatavasti tasuta lõunaid pole,» kirjutas Anto Veldre ameti ametlikus ajaveebis.

Veldre sõnul saab hetkel kodukasutaja küll oma legaalse Windows 7 tasuta ära uuendada – sujuvaks üleminekuks on see kindlasti vajalik. «Kuid ettevõttena on Microsoft orienteeritud kasumile, mistõttu tuleb silmad lahti hoida stsenaariumitele, kus failide ja teenuste kasutamise eest muutub üha populaarsemaks Dropboxi ja Office365 näitel «aastamaks», » kirjutab RIA analüütik.

Windows 10 kasutajatel tasub tema sõnul mõelda ka ökosüsteemi majanduslikule aspektile – Google on küll kasutajale tasuta, kuid seda rahastatakse kasutajaandmete analüüsiga ja tulemuste müügiga.

RIA tuletas ühtlasi taas kasutajatele meelde, et Windows 10 on varustatud täiesti uue brauseriga Edge ning see võtab üle Windowsi peamise brauseri rolli. Paraku Edge’i küljes veel ole pistikut, kuhu ID-kaardi draiverid üldse saaksid kinnituda.

Kui inimesel on soov e-teenuseid kasutada ilmtingimata Edge’iga, siis selleks sobib m(obiil-)ID. Eestis on praegu suurusjärgus 60 000 aktiivset mID kasutajat. Midagi erilist pole vaja teha, piisab, kui valida veebis autentimismeetodiks mID ning Edge ongi kasutatav.

Samuti tunneb Edge peagi ära veebiteenused, mis pole veel Edge’i enda jaoks küpsed ja pakub nende puhul kasutada Internet Explorerit. Tarvitseb vaid vajutada YES, kui käivitub IE ning teenus on ID-kaardiga kasutatav nagu varemgi. See meetod on Windowsi laia leviku tõttu kättesaadav enamikule kasutajatele.

Kui kasutajal puudub mID või talle mingil põhjusel IE kasutamine ei sobi, siis on loomulikult veel kaks brauserit, mille abil e-teenustele ligi pääseda: Google Chrome  ja Mozilla Firefox.

RIA teeb koostööd Microsoftiga ning ID-kaardi täielik tugi Edge'i brauserile valmib niipea, kui Microsoft on vajalikud moodulid lisanud. Autentimise puhul on lahenduseni jõudmine ilmselt lihtsam, kuid allkirjastamise ja täisteenuse puhul paraku mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles