Tailased võivad Soomes marjakorjamisega teenida 240 eurot päevas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad
Mustikad Foto: SCANPIX

Soome ringhääling Yle uuris, kuidas Taist pärit marjakorjajad Soome metsades hakkama saavad ja kui palju marju nad päevas korjata jõuavad.

Tailaste sõnul töötavad nad päevas keskmiselt 13 tundi.

Korjajatele juhatatakse varem teatud-tuntud marjaalad kätte. Tailaste sõnul kogusid nad enne Soome marjakorjajaks minekut informatsiooni Soome metsaolude kohta kaasmaalastelt, kes varasematel aastatel seda tööd tegid.

Tailasi palkavad Soome firmad  ja farmid hoolitsevad samuti selle eest, et korjajad oleks parimates marjapaikades. Informatsioon liigub kiiresti ka tailaste endi seas.

«Meil kõigil on nutitelefonid ning parimate marjaalade kohta saadetakse üksteisele infot ja kaarte,» sõnas üks korjajatest, Bunchong Buayen.

Buayeni sõnul on tema mustikarekordiks üle 100 kilogrammi päevas, kuid ta sõber Sombat Ladee on veelgi efektiivsem, kuna suutis korjata 200 kilogrammi mustikaid ühe päevaga.

Tailasi palganud firma Arctic International tegevjuht Janne Naapanki sõnas, et mustikate korjehind ei kujune suureks, sest saak on rikkalik nii Soomes kui naaberriikides.

«Puhastamata mustikate korjehind on umbes 1,20 eurot kilogrammilt,» sõnas soomlane.

Ta lisas, et kui korjaja suudab päevas korjata 200 kilogrammi mustikaid, võib ta kilohinnapõhiselt teenida isegi 240 eurot päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles