Hepatiit - oma tähestikuga haigus

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hepatiit on krooniline maksapõletik.
Hepatiit on krooniline maksapõletik. Foto: Sebastian Kaulitzki

Hepatiit põhjustab maksakahjustusi ning halvemal juhul tsirroosi ja maksavähki.

Hepatiidi alltüübid põhjustavad erinevaid haigusi, teatab Deutsche Welle.

A-hepatiit

Põhjustab maksapõletikku, kuid ei arene enamasti krooniliseks haiguseks. Mõnel juhul tervenevad patsiendid ka ilma ravita. Viirus kandub enamasti nakatud toidu või joogiga, füüsilise kontakti ja väljaheitega.

Seda viirust leidub terves maailmas ning Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel nakatub sellesse igal aastal 1,4 miljonit inimest. Kõige ohustatumad piirkonnad on arengumaad, kus napib puhast vett ja hügieenivahendeid. A-hepatiidi vastu saab vaktsineerida.

B-hepatiit

Ka selle väga ohtliku haiguse vastu on võimalik vaktsineerida. B-hepatiit võib olla eluohtlik: ligikaudu 240 miljonit inimest maailmas kannatab kroonilise B-hepatiidi käes ning igal aastal sureb seetõttu umbkaudu 600 000 inimest.

Viirus kandub vere ja kehavedelikega ning põhjustab enamasti kroonilist maksapõletikku, mis viib maksatsirroosi ja vähi arenemiseni.

C-hepatiit

See vorm on sama eluohtlik nagu B-hepatiit. C-hepatiit võib alguses kulgeda kergemini, kuid on vaktsiini puudumise tõttu väga ohtlik. Paljud inimesed kannavad C-hepatiiti enda teadmata edasi ning see levib peamiselt vere kaudu.

Kui viirus 1988. aastal avastati, ei osatud seda verest veel tuvastada ning haigust kandsid edasi paljud veredoonorid. Täna levib C-hepatiit peamiselt ühiste süstlakanüülide kasutamise teel. Ligikaudu 350 000 inimest sureb seetõttu iga aasta.

C-hepatiidi ravim on väljatöötamisel, paljud ravisaajad näitavad tähelepanuväärseid paranemismärke.

D-hepatiit

See võib areneda inimestel, kes kannavad B-hepatiiti, sest see viirus paljuneb teise viiruse toel. Olles vaktsineeritud B-hepatiidi vastu, tekib automaatselt immuunsus ka D-hepatiidi suhtes.

E-hepatiit

Kõige levinum on see Kagu-Aasias ning puhkeb mussoonvihmade ja suurvete ajal, kui joogivesi puutub fekaalidega kokku. Haiguse tõsidus sõltub suuresti ravist, kuid võib lõppeda surmaga. Eriti ohtlik on nakatumine rasedatel naistel.

Hiinas töötati 2012. aastal välja esimene E-hepatiidi vaktsiin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles