Kirjastus ;paranoia annab välja eesti esimese asemantilise romaani

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Malin
Jaan Malin Foto: Sille Annuk

Teksti- ja helieksperimente kirjastav ;paranoia esitleb ühe rahvusvaheliselt tuntuima Eesti luule esitaja Jaan Malini esikromaani “Maa ja ilm”. Tegemist on esimese Eestis välja antava asemantilise romaaniga. Raamatuesitlus toimub sel reedel, 31. juulil kell 19 Tallinna Kunstihoone Galeriis Stacey Kooseli kureeritud näituse “TL; DR / Liiga pikk, ei lugenud läbi” avamisel. Näitus avatakse kell 18.

Jaan Malin, esinejanimega Luulur on üks rahvusvaheliselt tuntumaid Eesti luule esitajaid, olles osalenud rohketel poetry slam’idel Euroopas. Malin korraldab ka kultuuriüritusi ning tegutseb kuraatorina, ta on Eesti Kirjanike Liidu ja Eesti Kunstnike Liidu liige.

Oma esikromaani “Maa ja ilm” kohta ütleb autor järgmist: “See on esimene säärane raamat Eestis, aga minu teada pole ka lähiriikides asemantilist romaani välja antud. Vähemalt mitte nii mahukat. Ilmselt takistab selliste romaanide raamatuks saamist piisavalt eksperimentaalsete kirjastuste puudumine. Lugejale võib näida, et säherdust teksti on lihtne kirjutada, kuid see ei ole sugugi nii - tegelesin sellega pea pool aastat, mis on minu jaoks väga pikk aeg, sest olen seni peamiselt ikkagi lühivormidega tegelenud.”

See, et käsikiri Eesti Kirjanike Liidu selle aasta romaanivõistlusel tagasi lükati, oli autorile üllatus. “Eks ma teadsin, et see ei ole kõige tavalisem tekst, aga samas polnud ma ka arvestanud, et seda kindlasti vastu ei võeta. Lootsin, et žürii on avatum. Tähelepanelik lugeja pidi märkama allusioone eesti kirjandusklassikale, mille väärtuses, eestikeelsuses ja -meelsuses ei kahtle ju keegi,” väljendab Malin nõutust.

“Ma ei tea, kas see käis minu kohta, aga romaanivõistluse tulemusi esitledes mainis žürii, et neile saabus üks käsikiri, mis oli kirjutatud väljamõeldud keeles ning nad ei saanud seda aktsepteerida, kuna võistluse reeglid nõudsid eestikeelset teksti. Kui see käis minu kohta, siis ma väidan, et minu romaan on eesti keeles - olen lähtunud väga täpselt eesti keele reeglitest ja tunnusjoontest nagu teatud tähtede esinemissagedus jne,” arutleb kirjanik reeglite küsitavuse üle. “Ma ei tea, kelle kohta see käis, kuid tore on kasvõi mängida oletusega, et see võis siiski ka mind markeerida -, et žürii ei olnud ühe teksti autori suhtes üksmeelele jõudnud, et kas tegu on hullumeelse või geeniusega,” lisas ta muheledes.    

Eesti ja usutavasti ka kogu lähiregiooni esimese asemantilise romaani esitlus toimub sel reedel, 31. juulil algusega kell 19 Tallinna Kunstihoone Galeriis aadressil Vabaduse väljak 6. Esitlus toimub Jaan Malini ning ajakirja “neoonmust” peatoimetaja Kaisa Selde kahekõnena. Samal ajal toimub Stacey Kooseli kureeritud rahvusvahelise näituse “TL; DR / Liiga pikk, ei lugenud läbi” avamine. Näitusel osalevad kunstnikud Varvara Guljajeva & Mar Canet, Erki Kasemets, Eva Sepping, Sten Saarits, Andres Lõo, Kiwa, Jesús María Rodríguez Santos ja Pille-Riin Jaik. Valikut kirjastuse toodetest saab ;paranoia lugemisnurgas lugeda ja osta kogu näituse vältel. Näitus on avatud 23. augustini.

Kirjastuse ;paranoia nimi tuleb soome-ugri sõnadest „para“ (ülim) ja „noid“ (šamaan, stalker, varitseja). Nime puhul tekkiv tähendusnihe on iseloomulik kirjastuse agendale, mille fookus on innovatsioon: eksperimentaalne ja mitteloominguline kirjandus, bibliomorfid, mitmikud ja tekstipõhine kunst. Oma lugejatele pakutakse hoolikalt valitud tekstuaalseid operatsioone, nagu: kõige psühhootilisemad transborder dataflow'd, pöördumatult immanentsi ületavad deterritorialisatsioonid, metatähenduste breakbeat ning hallutsineerivad psühhogeograafiad. Need on statistiliselt kõige ebanormaalsemad tekstid kaasaja kirjastusturul. Kirjastuse ;paranoia eesmärk on vastutustundlik tegevus, tarbija rahulolu ja reaalsuse hävitamine.

;paranoia publishing group ltd. on uus eksperimentaalkirjandust publitseeriv kirjastus, mis avaldab ja levitab nii siinsete kui ka teiste maade autorite loomingut. 2014. aasta alguses loodud kirjastus on tänaseks välja andnud 21 raamatut, plaati ja muud trükist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles