Venemaa lubab Baltimaades kaasmaalaste kaitsmiseks jõudu mitte kasutada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Venemaa lubab Baltimaades mitte kasutada jõudu oma kaasmaalaste ja kodanike kaitseks, nagu tehti seda Lõuna-Osseetias.


«Meil ei ole kavas võtta kasutusele järske mõjutusvahendeid - mul lausa keel ei paindu ütlema - sõjalise iseloomuga tegevusi nende riikide vastu, kellega meil on neil või teistel teemadel erimeelsusi,» vahendas ERR Novosti  Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesteronko sõnu.

Tutvustades Venemaa positsioone, täpsustas ta, et «me olime, oleme ja jääme olema tsiviliseeritud suhtlemise poolt nende riikidega, ka nende esindajatega, muidugi mõista siis, kui nad on sellest huvitatud».

Venemaa suhtumisest Balti riikides, sealhulgas ka Eestis, elavatesse rahvusvähemustesse rääkides selgitas ta, et Venemaa püüab oma vaatenurka viia nende riikide juhtkonnani, kuid seda tehakse vastavalt rahvusvahelisele praktikale, argumenteeritult ja rahulikult.

Sealjuures tegutsevad Vene diplomaadid tema sõnul selle teemaga mitte ainult kahepoolselt, vaid ka erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides, kus see leidvat mõistmist ja toetust ka teistelt riikidelt.

Lõuna-Osseetias toimunut iseloomustas ta, kui Gruusia sõjaväe barbaarset operatsiooni ning sõnas, et tekkinud olukorras oli «Venemaa sunnitud kaitsma oma kodanikke ja rahuvalvajaid, keda hukkus sadade kaupa».

Võrreldes Vene kodanike olukorda Lõuna-Osseetias ja Balti riikides, ütles Nesterenko, et «tõmmata mingeid paralleele sündmuste vahel, mis toimusid ajaloos selles või teises kohas, ma arvan, et oleks ebaõige».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles