Tartu puukooli vanas roosiaias vohab umbrohi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu puukoolis upuvad roosid umbrohtu.
Tartu puukoolis upuvad roosid umbrohtu. Foto: Erakogu

«Šokk Tartu Rõõmu tee puukooli roosiaiast. Mis toimub, RMK?» Sellise postituse tegi Facebooki aiaelu grupis suur roosisõber. Ta lisas sinna ka nukrad fotod vanast rosaariumist, kus nüüd lokkab umbrohi.

Anonüümsust palunud roosisõbra sõnul on rosaariumi olukord olnud säärane juba mitu aastat.

Kuna ta on Tartu puukooli sage külastaja, pakkus ta puukooli juhatajale, et rohib kas või ise koos sõbrannadega roosipõõsad ära. Kuid juhataja olevat abist pahaselt keeldunud  põhjendusega, et see pole nende asi öelda, mida tuleks puukoolis teha. «Hale vaadata, kuidas ilusad uhked lilled võitlevad peenardel oma eksistentsi eest,» ütles roosisõber.

Juhataja pahane

«Meil on seal lihtsalt likvideerimisele kuuluvad lillepeenrad, mitte midagi muud,» ütles selgituseks riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Tartu puukooli juht Andres Tuvi, keda küsimused umbrohtu kasvanud rooside kohta ilmselgelt ärritasid.

«Huvitav, et mingisugused prouad liiguvad, pildistavad ja otsustavad, mida RMK peaks tegema ja mida mitte,» kurjustas ta. «Kuulsin sellest, väga kummaline käitumine, minnakse ehk veel kuskile aia peale ja leitakse, et seda kuuske nii ei kasvatata või mida iganes. Meid külastab taimeterviseinspektor, kes vaatab asju üle ja teeb otsuseid, ning metsa poole pealt mõni inspektor.»

Andres Tuvi arvates on kummaline, et «suvaline tädi Maali tuleb ja teeb pilti, annab kuhugi inffi ning  isegi Postimees reageerib sellele, mis toimub meie aia lillepeenardel».

Ta lisas, et tegu on vanade roosipõõsastega, millest enamikul on külmakahjustused. «Me ei ole jõudnud veel tootmisprotsessi kõrval asjaga tegeleda,» rääkis Andres Tuvi. «See peaks olema meie sisemine tegevus, mitte aga nii, et linnakodanik tuleb ja ütleb, et teil on peenar umbrohus. See on kuidagi pentsik, võiks öelda.»

Puukooli juhataja lubas umbrohtunud roosipõõsastele nöörid ette tõmmata ning lõpetas jutu.

Rosaariumi asemele ilupõõsad

RMK kommunikatsiooni osakonna juhataja Katre Ratassepp saatis veidi hiljem Andres Tuvi selgitused. «Rooside kasvatamine ja müük RMK Tartu puukoolis otsustati lõpetada juba mitu aastat tagasi ning sellega seoses tehakse ringi ka praegune roosipeenardega ala,» teatas Tuvi. Ta lisas, et uuendatakse kogu näidiste aed. Töödega alustati varakevadel, osaliselt on maha võetud vanu elupuuhekke ja külmakahjustusega okaspuid, suuremad tööd algavad sel sügisel, roosipeenarde juures juba augustis.

Rosaariumi alale laieneb ilupõõsaste emaistandus, kus hakkavad kasvama enelate, maranate ja leedrite sordid. Tuvi sõnul istutatakse paremas seisus roosipõõsad ümber kontori ette peenardele ja midagi jääb ka näidiste alale. «Paljud praegu kasvavatest roosidest on siiski kahjuks juba vanad taimed, mis on saanud ka külmakahjustusi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles