Tööstustoodang vähenes juunis 3 protsenti

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toodangu mahu kasvu põhjustas eelkõige arvutite ja elektroonikaseadmete, puidu töötlemise ja toiduainete tootmise suurenemine.
Toodangu mahu kasvu põhjustas eelkõige arvutite ja elektroonikaseadmete, puidu töötlemise ja toiduainete tootmise suurenemine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tööstusettevõtted tootsid 2015. aasta juunis 3 protsenti vähem toodangut kui eelmise aasta juunis, teatab Statistikaamet. Toodang vähenes töötlevas tööstuses ja energeetikas, kuid suurenes mäetööstuses.

Kui veebruaris toodeti töötlevas tööstuses 5 protsenti ja märtsis 3 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta samal kuul, siis aprillis aeglustus kasv 1 protsendini. Alates maist pöördus kasv languseks – nii mais kui ka juunis toodeti 1 protsent vähem toodangut kui mullu samal ajal. Üle poole tööstusharudest ei saavutanud juunis eelmise aasta mahtu. Toodangu mahu vähenemist põhjustas eelkõige langus elektroonikaseadmete, toiduainete ja elektriseadmete tootmises. Kuigi mõningates suurema osatähtsusega tööstusharudes (puit- ja keemiatoodete, mööbli ja mootorsõidukite tootmises) toodang suurenes, ei korvanud see paljude väiksemate tööstusharude tootmise vähenemist.

Välisturule müüdi juunis 71 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel suurenes 2014. aasta juuniga võrreldes toodangu müük ekspordiks 6 protsenti ja müük kodumaisele turule vähenes 6 protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2015. aasta juunis tööstuses kokku 1 protsenti vähem toodangut kui mais, töötlevas tööstuses toodangu maht oluliselt ei muutunud.

2014. aasta juuniga võrreldes toodeti elektrit 42 protsenti ja soojust 1 protsent vähem. Elektritoodangu vähenemise põhjuseks oli omatoodangu osaline asendamine odavama importtoodanguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles