Ikea ostab Baltimaades metsa kokku

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis, Lätis ja Leedus ostis Ikea kokku 4047 hektarit metsa.
Eestis, Lätis ja Leedus ostis Ikea kokku 4047 hektarit metsa. Foto: Teet Malsroos / ÕL

Mööblifirma Ikea ostis hiljuti metsi Rumeenias ja Baltimaades, sealhulgas Eestis.

Rootsi mööblihiid ostis sel kuul 33 589 hektarit metsa Rumeenias ning hiljuti 4047 hektarit Eestis, Lätis ja Leedus. Ettevõte ei plaani metsa veel maha võtta ning majandab seda ise, kirjutab The Wall Street Journal.

Ikea ütles, et kasutab oma Rumeenia metsast pärit puitu, et valmistada mööblit kohapeal Bukarestis Rumeenias. Lisaks plaanib ettevõte avada seal uue poe.

Ikea selgitas, et metsa omamine ja majandamine tagab ettevõttele pikaajalise ligipääsu taskukohaste hindadega puidule, mida on majandatud säästvalt. Ettevõtte 2012. aastal seatud plaani järgi peaksid nende müüginumbrid olema 2020. aastaks kahekordistunud, mis tähendab müüdavate toodete arvu enam kui kahekordistamist. Selleks on Ikea hakanud otsima kokkuhoidlikuma majandamise võimalusi, mille oluliseks osaks on puidu säästlik kasutamine.

Kui toodete arv kasvab enam kui topelt, siis puidu kasutamist plaanib ettevõte samal ajal kasvatada vaid 50 protsenti. Selleks on mööblifirma hakanud üle vaatama toodete disaini ning võtab kasutusele näiteks puude osi, mida tavaliselt ei kasutata, ning kasutab erinevat tooni ja taastöödeldud puitu.

Ikea kasutas eelmisel eelarveaastal ligikaudu 15 miljonit kuupmeetrit ümarpuitu, kui jätta välja paber ja pakendid. Firmal on ka oma metsamehed, kes hoolitsevad selle eest, et puit tuleks hästi majandatud metsadest. Ettevõttel, mis ostab suure osa oma puidust Skandinaaviast, Poolast, Rumeeniast, Hiinast ja Venemaalt, on aga olnud probleeme töömeetoditega.

Eelmise aasta alguses keelati ettevõttel mõneks ajaks Venemaa metsas puude mahavõtmine, kuna leiti, et Ikea tütarettevõte Swedwood oli rikkunud metsaraie kokkulepet. Ikea kaebas otsuse edasi ja kuu aega hiljem loobuti keelust.

Rootsi metsakaitsega tegeleva MTÜ juht Biktor Säfve nimetas Ikea tegutsemist Venemaal väga julmaks ning ütles, et firma võttis maha vanu metsi, millel on suur looduskaitseväärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles