Rio olümpiaregati lahes on oksendamist põhjustav viirus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guanabara laht.
Guanabara laht. Foto: SCANPIX

Kui tavaliselt testitakse veekogusid enne võistlusi, et näha millised bakterid seal elavad, siis Rio olümpiaregati laht on nii saastunud, et pärast AP raporti lugemist otsustati lahte testida ka viiruste leidmiseks, vahendab Associated Press.

Uute tesitide aluseks on hiljuti avaldatud AP raport, mille kohaselt on Guanbarra lahes suur hulk viiruseid, mis on otseselt seotud vette sattunud kanalisatsiooni jäätmetega.

Pärast viiekuulist analüüsi on AP leidnud veest, kus tuleval suvel peaks võistlema ligikaudu 1400 olümpiasportlast, ohtlikult palju jäätmetega seotud viiruseid. Ühe hirmuäratava punktina tõi AP välja, et sportlasel, kes tarbib kõigest kolm teelusikatäit vett Rio Guanbarra lahest, on 99 protsendiline tõenäosus haigestuda viirusesse, mis võib kaasa tuua palaviku, oksendamise ja kõhuvalu.

Seda kinnitas ka Austria purjekoondis, kelle treener Ivan Bulja ütles, et nii halba veekvaliteeti ei ole ta oma karjääri jooksul veel näinud. Austria purjetaja David Hussl jäigi peale lahes võistlemist haigeks. «Sain sealt palaviku ja kõhuvalu,» sõnas Hussl. «Tavaliselt veedad terve järgmise päeva voodis ja vähemalt kolmel päeval ei tule purjetamisest midagi välja.»

Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach kinnitas, et reostusest räägitakse Rio Olümpiamängude korraldajatega. «Need lahed on juba aastaid reostatud olnud ning valitsused on tulemusteta raisanud miljoneid eurosid nende puhastamiseks,» sõnas Bach. «Muidugi võtan ma selle uuesti teemaks.»

Merebioloog John Griffithi sõnul oleks Ameerika Ühendriikides sellise saastatusega rand juba ammu suletud. «See laht on sõna otseses mõttes kanalisatsioon,» lisas Griffith. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles