Facebooki sõpruskonna vaesus võib saada takistuseks laenu võtmisel

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook'i like-sümbol
Facebook'i like-sümbol Foto: Alison Yin/AP

Maailma suurim sotsiaalvõrgustik Facebook võttis sel nädalal endale juba palju kära tekitava patendi tuvastamaks oma klientide tutvusringkonna krediidireitingut ja otsustamaks selle põhjal nende laenuvõimekust.

Pole mingi saladus, et Facebook kogub sarnaselt teiste tarkvara – ja platvormitootjatega andmeid oma kasutajate  kohta ning pakub neile sellest lähtuvalt näiteks sobivaid reklaame. Kuid teisipäeval omandatud patendi alusel võib Facebook asuda nende andmete põhjal kinnitama või tagasi lükkama ka nende laenuvõimekust, vahendab portaal Fortune.

«Kui isik taotleb laenu, uurib laenuandja tema sotsiaalvõrgustiku liikmete krediidireitingut. Kui nende keskmine krediidireiting ületab miinimumskoori, jätkab laenuandja taotluse menetlemist. Vastasel juhul lükatakse taotlus tagasi,» seisab patendi kirjelduses.

Kõnealune patent on tegelikult osaks väidetavalt maailma esimesest sotsiaalvõrgustikust Friendster, mille Facebook 2010. aastal 40 miljoni dollari eest ostis.

Seni pole selge, kas Facebook seda patendi osa iial ka kasutama asub – tihi omandatakse rohkem õigusi, kui tegelikult vajatakse.

Kui see nii peaks juhtuma, saab mõju olema esialgsete arvamuste kohaselt katastroofiline – kuni selleni välja, et inimesed hakkavad oma sõprade nimekirju kriitilise pilguga üle vaatama ning kriteeriumiks võib saada nende rahakoti paksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles