Simson: sotsidel on võimalus moodustada teistsugune koalitsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson leiab, et kui Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas tahab oma positsiooni säilitada, peab ta sotsiaaldemokraatide ettepanekutega nõustuma, sest vastasel juhul on Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal (SDE) võimalik moodustada teistsugune valitsuskoalitsioon.

Simsoni sõnul on suvel olnud kohtumisi, kus arutatakse laiemalt, kas kevadel moodustatud Reformierakonna, SDE ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsioon on piisavalt ambitsioonikas, kas praegune seisak on paratamatus ja kas võiks teha teisiti.

Tema hinnangul on rahulolematust valitsuserakondade liikmete seas sama palju kui opositsioonis. «Koalitsiooniläbirääkimised peeti olukorras, kus kahe väiksema koalitsioonipartneri esimehed olid oimetuks löödud oma valimiskaotusest, aga nüüd on esimehed muutunud ja kindlasti uued esimehed tahaksid valitsuses teha enamat, kui kokku lepitud sai,» ütles Simson Postimehele.

Seniseid kohtumisi nimetas ta tööks kuluaarides, kus kõneldakse rahulikumal toonil ja pikema vaatega. Keskerakonna juhatus pole valitsuskoostööd teiste erakondadega tema sõnul sellisel kujul arutanud. «Keskerakonna viimane juhatus toimus juuli alguses, siis kui me esimest korda nägime endi seas üle tüki aja Edgar Savisaart, ja siis valitsusse minekut sellisena päevakorras küll ei olnud,» ütles ta.

Siiski märkis ta, et Reformierakond on olnud pikalt «nii ülbes positsioonis, et ta võtab partnereid ja jätab neid ja vahetab vastavalt oma suvale». «Ma ei välista võimalust, et kui sotsid ja IRL on tahtejõuetud, siis neid millalgi tabab sama saatus,» lausus Simson ning avaldas arvamust, et Reformierakond on väsinud ja neil on ideed otsa saanud. «Selle jaoks, et Eestile uus hingamine anda, oleks vaja sellist koalitsiooni, kes vanadest dogmadest ei pea nii kramplikult kinni hoidma.»

Praegu on võti Simsoni hinnangul aga Taavi Rõivase käes, kel tema sõnul pole teist võimalust, kui nõustuda SDE koalitsioonilepingu täiendamiseks esitatud ettepanekutega, juhul kui Rõivas tahab oma positsiooni säilitada. «Sotsiaaldemokraatidel on kindlasti alternatiiv moodustada teistsugune valitsuskoalitsioon, kes nende ettepanekutele ka aktiivselt kaasa mõtleb, mitte lihtsalt ei kehita õlgu ega ütle, et sobivad ainult Reformierakonna ideed ja kõik teised on valed,» ütles riigikogus 27 kohta omava Keskerakonna aseesimees.

SDE ettepanekuid arutab homme päeval Reformierakonna juhatus. Rõivas on juba aga kinnitanud, et maksutõuse erakond ei toeta.

«Ma olen kümme korda öelnud, et oleme avatud arutama ka neid teemasid, mis seni koalitsioonileppes veel ei ole. Samas tuleb öelda, et väga suur osa sotside ettepanekutest on ühel või teisel juhul koalitsioonileppes juba käsitlust leidnud, ka neid võib alati veel arutada,» ütles Rõivas täna Postimehele.

Samas kinnitas ta, et tulumaksu tõstmise ettepanekut Reformierakond ei toeta ja mitte ainult seetõttu, et see vähendaks inimestele kättejäävat sissetulekut. Tema sõnul on tegu Eesti majanduskeskkonnale põhimõtteliselt negatiivse ettepanekuga, mis pärsib ka tulevast majanduskasvu ja inimeste sissetulekute suurenemist.

«Seetõttu on see ettepanek täiesti vales suunas. Sellele ettepanekule võib juba enne Reformierakonna juhatuse koosolekut ära öelda, et ei tasu eeldada, nagu läheks Reformierakond kaasa sellise kannapöördega poliitikas ja hakkaks järsku üksikisiku tulumaksu tõusu toetama,» ütles Rõivas.

IRLi esimees Margus Tsahkna kinnitas samuti, et erakond ei toeta tööjõumaksude tõstmist. «Madalapalgaliste tulumaksuvabastus on ära tehtud, mis aitab rohkem madalat palka saavaid inimesi kui 400-eurone tulumaksuvabastus ka suurt palka teenivatele inimestele. IRLi üks prioriteet on ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime tõstmine, mille hulka tööjõumaksude tõstmine kindlasti ei kuulu,» rääkis ta.

Tema hinnangul peaksid SDE ettepanekute arutamiseks kokku saama valitsuserakondade esimehed.

SDE riigikogu fraktsiooni esimees, juhatusse kuuluv Andres Anvelt ütles Postimehele, et erakonna juhatus arutab nii IRLi kui Reformierakonna ametlikku vastust pühapäeval ning teeb siis ka edasised otsused. «[SDE esimees] Jevgeni Ossinovski on saanud selge mandaadi erakonna üldkogult. Me näeme, et muutused koalitsioonilepingus on vajalikud,» lausus ta.

Tema sõnul arutab SDE juhatus praeguste koalitsioonipartnerite vastuste kõrval ka seda, millal peaks kokku tulema erakonna volikogu, mis on üldkogude vahel erakonna tähtsaim organ.

Rääkides seni toimunud aruteludest ja kohtumistest, ütles Anvelt, et ükski erakond ei saa ennast oma ideede elluviimisel kinni naelutada mingile kindlale koostööle või arvata, et ainult üks erakond saabki olla partner.

«See ongi demokraatia: räägitakse kõigest, arutame kõike, aga otsused teeme kollektiivselt. Eesti erakondlik ampluaa on ju küllalt lai, eriti pärast viimaseid valimisi, ja kohtumised on vajalikud selleks just, et liikuda edasi,» rääkis Anvelt, kuid rõhutas taas, et otsused tehakse kollektiivselt. «Ärme rutta sündmustest ette,» lisas ta.

Reformierakonnal on märtsis valitud riigikogus 30, Keskerakonnal 27, SDE-l 15, IRLil 14, Vabaerakonnal kaheksa ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles