Florian Hartleb: Saksa Euroopa?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florian Hartleb
Florian Hartleb Foto: Erakogu

Euroopa vajab jõulist juhtimist, aga Saksamaa ei paista praegu selleks sugugi valmis olevat, kirjutab saksa politoloog Florian Hartleb.

Mõte, et Euroopat peaks juhtima - või üldse saakski juhtida - üks riik, on ise vildakas. Saksamaa enesepiirangud ei tulene üksi ajaloo rängast taagast. Tuleb tunnistada, et see unikaalne poliitiline struktuur, mida Euroopa endast kujutab, ei vasta kuidagi juhi ja juhitavate mudelile. Euroopa tähendab oma liikmesriikide võrdväärset kooseksisteerimist.

Saksamaa suurim hirm on see, et eurotsoonist kujuneb ümberjagamisliit, milles Berliin on laekuri rollis. Tasub meeles pidada, et Saksamaa on viimase Kreeka “väljaostu” peamine panustaja ning tema ametlikud laenud või garantiid Kreekale ulatuvad sürrealistlikesse kõrgustesse. Pole kuigi usutav, et Saksamaa oma raha kunagi tagasi saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles